Ferhadanlı karpuz ve kavunu her yıl 20-25 Nisan’da ekilmeye başlanıyor ve haziran gibi ilk hasadı yapılıyor. Ekim ayına kadar devam eden hasatta ilk ürünler biraz daha büyük, ikinci ve üçüncü ürünler ise biraz daha küçük oluyor.
Tadı, kokusu ve aromasıyla benzerlerinden ayrılan Ferhadanlı karpuz ve kavunu, hem pazarlarda hem de kamyonetlerde sokaklarda satılarak vatandaşlara ulaştırılıyor.
Adına her yıl “Ferhadanlı Karpuz Şenliği” düzenlenen bu lezzetin ünü, Tekirdağ sınırlarını da aşmış durumda.
Üretici Metin Ezer, gazetemize yaptığı açıklamada, her sene adına festival düzenlenen Ferhadanlı karpuz ve kavununun lezzetiyle benzerlerinden ayrıldığını söyledi.
Kilosu 10 liradan satılan karpuzun fiyatının pahalı bulunmasından dolayı taneyle satmaya başladıklarını belirten Ezer, “Kiloyla sattığımız zaman insanlara pahalı geliyor. Taneyle sattığımızda da kötü olduğunu düşünüyorlar ama öyle değil. Aslında 10 numara. Kavunun aroması çok güzel. Toplandıktan sonra aromasını, suyunu salması için 2 gün bekleyeceksin” dedi.
Ezer, yaklaşık 2 bin haneli Ferhadanlı Mahallesi’nde 50-100 kişinin karpuz ve kavun işiyle uğraştığını, bunun yanı sıra ayçiçeği, buğday ve arpa da yetiştirdiklerini ifade etti.
FERHADANLI KARPUZUNUN ÖZELLİKLERİ
Karpuzun yetişme koşulları gereği derin, havalanabilen, geçirgen, su tutma kapasitesi yüksek kumlu, tınlı topraklara ihtiyacı var. Toprağının ph derecesinin 6-7 arasında olması gerekirken, büyümesi için ihtiyaç duyduğu toprağın herhangi bir hastalık veya drenaj sorununun olmaması gerekiyor. Bunun yanında fazla soğuğu ve don olaylarını sevmediği için iklim koşullarının ılımanlığının da yetişme koşullarında önemli bir etkisi var. Lezzetiyle meşhur karpuzun bu özelliklerini göz önünde bulundurursak Ferhadanlı toprakları biçilmiş bir kaftan.
Daha çok ahır gübreciliği ile yetiştirilen ve sürekli çevresindeki hızla büyüyen yabani otlardan temizlenen, yetişme mevsiminde ara ara çapalanmak isteyen karpuzun uygun koşullarda boyu değişmektedir.
Karpuz ince kabuklu ve az çekirdekli olmasıyla da dikkati çekiyor.