Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi, Balık ve Su Ürünleri Toptancı Hali projesi için gerekli olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun alınmadığını ve projenin yerleşim yerlerine yakın bir alanda planlandığını belirterek, balık hali projesini iptal etti. Mahkemenin bu kararı, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi tarafından da onaylandı.
Mahalle sakinleri tarafından yapılan bireysel başvuru üzerine, 2022 yılında Anayasa Mahkemesi özel yaşama ve sağlıklı bir şekilde yaşama hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere verdiği kararı, Tekirdağ İdare Mahkemesi’ne göndermesiyle birlikte, 2017 yılında açılan ve İdare Mahkemesi ile İstinaf Mahkemesi’nde reddedilen dava, AYM kararının ardından Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi tarafından tekrar incelendi.

Mimar ve mühendislerin çığlığı Mimar ve mühendislerin çığlığı

YERLEŞİM YERLERİNE YAKIN YERLERDE KURULAMAZ VURGUSU
Mahkeme, Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliği’ne göre, su ürünleri halinin yerleşim yerlerine ve işyerlerine yakın alanlarda kurulamayacağını vurguladı. Ayrıca, proje için gerekli olan ÇED raporlarının alınmadığı ve çevresel etkilerin yeterince değerlendirilmediği tespit edildi.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, projenin çevresel etki değerlendirilmesi sürecine tabi olmadığını ve gerekli izinlerin alındığını savunarak karara itiraz etmişti. Ancak mahkeme, belediyenin bu savunmasını kabul etmedi ve itirazı reddetti.
Şimdi gözler yargının aldığı bu kararın ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin nasıl bir tavır sergileyeceğine çevrildi. 
Ayrıca balık halinin etrafındaki konut bahçe sınırlarının ve ağaçların yok edilmesi nedeniyle açılan kamu davasında da yargılama süreci devam ediyor.

Kaynak: Serap Cömertoğlu İşcan