Cumhuriyet’in 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin dönem başkanlığını yaptığı Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) tarafından “Cumhuriyet’in 100. Yılında Türkiye ve Balkanlar Paneli” düzenlendi.
Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Tekirdağ Vali Yardımcısı Dr. Osman Abdullah
Günaydın, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, rektör yardımcıları Prof. Dr. Celalettin Vatandaş ve Prof. Dr. Murat Taşan, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdür
Yardımcısı İlhan Koçer, TÜB Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aras, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Programın açılışında Vali Yardımcısı Günaydın bir konuşma yaptı. Ardından konuşan Rektör Şahin,
Cumhuriyet’in 100. yılının sadece ülkede değil, Kuzey Makedonya’dan Bosna-Hersek’e, Arnavutluk’tan Karadağ’a kadar tüm Balkan coğrafyasında çeşitli etkinliklerle kutlandığını belirterek, “Balkanlar tarihi, Türk tarihinin ayrılmaz bir parçasıdır. Balkanlar’da
yaşanan deneyimler Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir referans noktası
olmuştur. Üniversitemizde yaklaşık 2300 yabancı uyruklu öğrencimiz bulunmaktadır.
Bunlardan 1000’e yakını Balkan ülkelerinden üniversitemize gelmektedir. Bir Balkan ve
Rumeli üniversitesi olarak, aynı zamanda da Balkan Üniversiteler Birliğine üye bir üniversite olarak bu kontenjan her geçen gün artmaktadır” dedi.
NKÜ’nün, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda vizyonunu genişletmeye devam ettiğine dikkati çeken Şahin, “Üniversitemizin vizyonlarından bir tanesi de Balkanlar’da ve Rumeli’de yaşayan ecdadımız başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan tüm soydaşlarımıza yönelik sosyal, kültürel ve eğitimle ilgili ortak projeler yürütülmesidir” ifadelerini kullandı.
Moderatörlüğünü Tekirdağ NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi
Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BALKAM) Müdürü Doç. Dr. Sezai Öztaş’ın yaptığı panelde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Aşkın Koyuncu “Modern Balkanların Şekillenmesinde Osmanlı Mirası”, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Enis Tulça “Atatürk Dönemi Balkan Politikası” ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Özgür Baklacıoğlu da “Türkiye’nin Balkan Diplomasisinde Süreklilik ve Değişim” başlıklı birer konuşma gerçekleştirdi.