21 düzensiz göçmen yakalandı 21 düzensiz göçmen yakalandı

Tekirdağ kendine has kültürü, oyunları, türküleri ve giysileri ile öne çıkar. Genellikle neşeli ve hareketli oyunlarıyla bilinen Tekirdağlılar, düğünlerinde de birbirinden ilginç gelenekleri yaşatıyor. 
Tekirdağ’da kına geceleri açık alanlarda ya da  salonlarda yapılır. Önce gelin ve damat kına  gecesinin yapılacağı yere gelir ve dans ederler. Sonra gelin ve damat davetlilerle birlikte  oyunlar oynar. Ardından kına merasimine geçilir. Kayınvalide, kına yakılması için elini açmayan gelinin eline küçük bir altın koyar. Ardından elini açan gelinin eline kına yakılır. 

Trakyagazetesi Bir Başka Olur Tekirdağ Düğünleri2
TESTİ KIRMA GELENEĞİ
Damat sandalyede oturur. Gelin damadın etrafında oynarken bir testi kırar. Testinin içenden para, kuru yeşim ve şeker gibi şeyler çıkar. 
Testi kırma geleneği başka türlü de gerçekleştirilebiliyor. Buna göre gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar. Daha sonra boşalan kabı yere çarpmak suretiyle kırar. Kabın kırılmasının nazarı önleyeceğine; arpa ve buğdayın, çocuklarının çok olmasına; şekerin gelinin şeker gibi tatlı dilli olmasına; paranın ise rızkını bollaştıracağına inanılır. Bunun yanında koca evine geldiği düğün günü geline şişe kırdırılırsa eve nazar değmeyeceğine, nar kırdırılıp yedirilirse gelin olarak geldiği evdekilerle iyi geçineceğine ve evde güzellik olacağına inanılır.

KAYINVALİDE GELİNE TATLI YEDİRİR
Ertesi gün alay olur. Önce damadın evinin önünde damat tarafı toplanır. Daha sonra belirli bir saatte araçlarla kızın evine doğru yola çıkılır, buna alay denilir. Gelin arabası en önde olur. Alay esnasında araçta davul zurna da çalınır. Kız tarafının evinin önüne gidilir. 
Kız evinin önünde oynanır ve davetlilere yemek de ikram edilir. Daha sonra gelinin kayınvalidesi eve çıkar. Evdeki kızlardan gelini ister ancak kızlar gelini vermez. Kayınvalide bir miktar para verdikten sonra kızlar gelini teslim eder. Gelin ve kayınvalidesi birlikte evin önüne iner. Kayınvalide burada geline kendi elleriyle “tatlı dilli olsun” diye çikolata ya da tatlı yedirir. Gelin ise 3 kere kayınvalidenin kucağına oturur. Herkes burada gönlünce oynar ve eğlenir. Daha sonra yeniden evine çıkan geline babası tarafından kırmızı kuşak bağlanır. Gelin evden tekbirler eşliğinde damada teslim edilir.
Öğlen namazının ardından bir bahçeye geçilir ve burada Tekirdağ oyunları oynanır. 

Trakyagazetesi Bir Başka Olur Tekirdağ Düğünleri3

İÇİNDE PARA OLAN MENDİLLER ATILIR
Daha sonra damat ve gelinin oturacakları eve yakın bir yerde gelin arabası durur. Burada gençler yine oyunlar oynar. Ardından gelin kendi oturacağı eve geçer. Gelin ve damat evlerinin balkonundan içerisinde bir miktar para olan üç mendil atar. Kayınvalide de balkondan kuruyemiş atar. Akşam ise düğün salonunda takı merasimi yapılır ve yöresel oyunlar oynanır.

Kaynak: Özge Ebecek