Tekirdağ S.S. 80 No’lu Namık Kemal Öğrenci ve Personel Servisi Kooperatifi üyeleri, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin araç kameraları konusundaki tutumu karşısında oldukça zor durumda. Belediyenin keyfi bir uygulamayla araçlarda takılı kameraları kabul etmediğini vurgulayan şoförler, bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyor. 
Belediye tarafından okul servisleri ve personel servislerinin kamera sistemi hakkında belirli firmalardan işlem yaptırılmasıyla ilgili dayatması, servisçileri yıldırdı.
S.S 80 No’lu Namık Kemal Öğrenci ve Personel Servisi Kooperatif başkanı Engin Dündar, Trakya gazetesine yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesinin araç kameralarıyla ilgili devletin tanıdığı, onayladığı sistemi tanımayarak işi yokuşa sürdüğünü söyledi. 

Tekirdağ’da neredeyse 200’e yakın servisçinin bu konuda mağdur olduğunu belirten Dündar, “2017 yılında çıkan yeni genelge ile servislere kamera takma zorunluluğu geldi. Biz kooperatif ortaklarımızla birlikte genelgeye uygun kameraları taktırdık fakat bugün geldiğimiz noktada araç kameraları büyük bir dert oldu. TÜVTÜRK’ten, İçişleri Bakanlığından geçen kamera sistemlerimiz Büyükşehir Belediyesi UKOME’den geçemiyor. Servisçilerimiz bu noktada mağdur ediliyor. Bu durum bir an önce düzeltilmeli” dedi. 

Suçüstü yakalandı Suçüstü yakalandı

“SERVİSÇİLER 18 FİRMAYA MECBUR BIRAKILIYOR” 
Dündar, genelgeye göre yeni model araçların hepsinde  “NVR kamera” dedikleri sistemin bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
“Bunların birçoğu normalde istenen kamera sistemlerine uyumluyken Büyükşehir Belediyemiz kendilerinin sözleşme yaptığı 18 firma dışında firmayı kabul etmeyerek, servisçileri mağdur ediyor. Bu firmalar da ağız birliği yapmış gibi servisçilere hep aynı fiyatı veriyor. Servisçi İstanbul’da istenen sistemi yarı fiyatına buluyor ama Büyükşehir Belediyesi bunu kabul etmiyor. Neden bu 18 firma dayatılıyor. Amacınız üzüm yemek mi, bağcıyı dövmek mi ?’’ 

“SORUN ÇÖZÜLMEZSE SERVİS KULLANANLAR MAĞDUR OLACAK”

Mevcut kamera sistemlerinin değiştirilmeden sisteme dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Kooperatif Başkanı Dündar, şunları kaydetti:
 “Bizim genelgeye uygun kamera sistemlerimize izin verilmemesini anlayamıyoruz. Yeni araçlarımızın hepsi genelgeye uygun kameralarla donatılmış durumda fakat Büyükşehir Belediyemiz bunların bile değişimini istiyor. Bu sorun çözüme kavuşturulmazsa ekim ayının sonunda servis kullanan herkes mağdur olacak. Servisçi esnafı başta olmak üzere öğrenciler, veliler, işçiler mağdur olacaklar. Bu durumun bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor.’’ 

“TEKİRDAĞ DIŞINDA BÖYLE BİR UYGULAMA YOK”
Dündar, Türkiye’nin birçok ilinde servisçilerle görüştüklerini belirterek, “Üzülerek belirtmek istiyorum ki Türkiye’nin 80 ilinde böyle bir uygulama yok. Hiçbir belediye, Büyükşehir Belediyesi, servisçi esnafına böyle bir dayatma yapmıyor. Bizim burada neden böyle bir duruma maruz kaldığımızı anlamak zor” ifadelerini kullandı. 

“YETKİLİLERDEN BİLGİ ALAMIYORUZ”  
Konuyla ilgili hiçbir yetkiliden bilgi alamadıklarının altını çizen Dündar, “Maalesef çok büyük bir bilgi kirliliği mevcut. Konuyla ilgili kimle görüşsek ‘Bilmiyorum, araştırıyoruz’ gibi cevaplar alıyoruz. Bu bilgi kirliliğinin ortadan kalkması gerekiyor. Bir an önce yetkililer gerekli açıklamaları yapmalılar. Son olarak, istedikleri sistemleri taktırmak için servisçi esnafımızı özgür bıraksınlar. Aynı sistem, aynı kamera, aynı marka taktıracak olan servisçilerimizi 18 firmanın eline mahkum etmesinler” dedi.

Kaynak: Abdullah Yalçın