Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından, “Cumhuriyetin 100. Yılı Paneli” düzenlendi. Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen panele rektör yardımcıları Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Prof. Dr. Murat Taşan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen Arat, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sezai
Öztaş, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Demirhan, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılışında konuşan Prof. Dr. Vatandaş, Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla gerçekleştirilen panelin çok değerli olduğuna dikkati çekerek, organizasyonda emeği geçen Tarih Bölümü akademisyenlerine teşekkür etti.

“CUMHURİYET TAM BAĞIMSIZLIKTIR”
Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Demirhan ise şu ifadeleri kullandı:
 “29 Ekim 1923 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğinde Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda yapılan biz dizi değişiklikle cumhuriyet rejimine geçilmiş ve böylece Türkiye’nin yeni yönetim sistemi belirlenmiştir. Cumhuriyetin temel anlamı milli hakimiyetin tesis edilmesi, halkın egemenliğidir. Bu anlamlarının yanında cumhuriyet fazilettir, tam bağımsızlıktır, çağdaş ve uygar olmak, gelişmeye ve değişime açık olmaktır. Cumhuriyet aklın ve ilmin yol göstericiliğine inanmaktır.” 

SGK borçlarına karşılık 8 imarlı alan verilecek SGK borçlarına karşılık 8 imarlı alan verilecek

Panelde İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan “Cumhuriyet’in Anlamı ve Kazanımları”, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman
Beyoğlu, “Atatürk’ün Evrensel Nitelikleri ve Cumhuriyet Düşüncesi” ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Mehmet Sancaktar, “1921 Anayasası ve Hakimiyet-i Milliye” başlıklı konuşma yaptı. 
Panel sonunda konuşmacılara Prof. Dr. Vatandaş ve Prof. Dr. Taşan tarafından günün anısına takdimde bulunuldu.

Kaynak: Özge Ebecek