Trakya Üniversitesinde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinliğe, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Edebiyat Fakültesi Sekreteri Esat Şuekinci, Prof. Dr. Gülgün Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Güner, Öğr. Gör. Ceren Baykan, Arkeoloji Bölümü dış paydaşlarını temsilen Dr. Nurgül Demirtaş, Arkeoloji Bölümü mezunlarını temsilen Ahmet Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Arkeoloji Anabilim Dalı lisansüstü öğrencileri, Arkeoloji Bölümü Öğrenci Konseyi üyeleri ve Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Arkeoloji Topluluğu üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Etkinlikte Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Daniş Baykan yaptığı konuşmada, “İlkini Cumhuriyetimizin 100. yılı onuruna düzenlediğimiz ‘Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Çalışmaları’ toplantısının ana hedefi, bölümümüz üyelerinin yıl içerisinde yapmış olduğu üniversitemiz dışındaki çalışmalarının paylaşılması ve bu sayede yapılan çalışmaların görünür kılınmasıdır. Bu bilgi paylaşımının içerisinde hocalarımızın değerli katkılarının haricinde öğrencilerimizin çalışma sunumlarının zaman içerisinde artması da yine hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu toplantının gerçekleşmesine katkı sağlayan Arkeoloji Bölümü Öğrenci Konseyine, mesleğimizi ve kültür varlığı bilincini diğer öğrenci akranlarına en iyi şekilde yansıtacağına inandığımız Arkeoloji Topluluğuna ve Arkeoloji Bölümünün değerli akademisyenlerine teşekkür ediyorum. Bölümümüze yapıcı bir tutum ile yaklaşan, bizi her zaman destekleyen ve yalnız bırakmayan Dekanımız Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu’na saygıyla teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Programda, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu da bir konuşma yaptı. Konuşmasında Cumhuriyetin 100. yılını idrak ettiğimiz bu günlerin ehemmiyetini ve kıymetini vurgulayan Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, her yıl dönümünün kuşkusuz önemli ve değerli olduğunu, ancak böylesi sembolik değeri yüksek 100. yılların özel bir anlama sahip olduğunu ve her faniye nasip olamayacağını belirtti.
“Bu itibarla kendimizi ne kadar bahtiyar addetsek azdır” diyen Topaloğlu, Cumhuriyetin büyük bir mücadelenin, emeğin, özverinin ürünü olduğunu, onun kuruluş, gelişme ve kurumsallaşma süreci üzerinde dikkatle durulması, düşünülmesi ve anlaşılması gerektiğini söyledi. Topaloğlu, bu münasebetle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, gazilerimiz ve şehitlerimizi saygı, şükran ve rahmetle andığını ifade etti.
Konuşmaların ardından oturumlara geçildi. Prof. Dr. Daniş Baykan’ın başkanlığındaki ilk oturumda, Ulucak Höyük Kazı Başkan yardımcıları Arş. Gör. Coşkun Sivil ve Arş. Gör. Osman Vuruşkan tarafından “Ulucak Höyük 2022-2023 Kazı Çalışmaları”, Prof. Dr. Ahmet Yaraş tarafından “2023 Yılı Çalışmaları” ve Prof. Dr. Başak Boz tarafından “2022-2023 Yılı Akademik Faaliyetler” sunumları gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Başak Boz’un başkanlığındaki ikinci oturumda Doç. Dr. Ergün Karaca tarafından “Trakya ve Edirne Araştırmaları 2022-2023”, Nif Dağı Kazısı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Daniş Baykan tarafından “Nif Dağı Kazı Çalışmaları 2022-2023” ve Dr. Öğr. Üyesi Melike Zeren Hasdağlı tarafından hazırlanan “Eski Smyrna Arkaik Dönem Boyalı Büyük Boyutlu Seramikleri” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Ahmet Yaraş’ın başkanlığındaki üçüncü oturumda, Ephesos Kazıları Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz tarafından “Ephesos Kazıları 2022-2023”, Magnesia Kazıları Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Baki Demirtaş tarafından “Son Dönem Magnesia Kazıları” ve Doç. Dr. İlkan Hasdağlı tarafından hazırlanan “Eski Smyrna Arkaik, Klasik Dönem Attika ve Attika Taklidi Seramikleri” başlıklı çalışmalar sunuldu.
Doç. Dr. Ergün Karaca’nın başkanlığındaki dördüncü ve son oturumda Dr. Öğr. Üyesi Filiz Divarcı tarafından “Yazının İcadından Sonraki Süreçte Anadolu’da Kayıt Tutma Sistemi: Maşat Höyük Örneği”, Arkeoloji Bölümü Doktora Öğrencisi Didem Baş tarafından “Arkeoloji Bölümü TÜTAGEM İş Birlikleri”, Arkeoloji Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Çisem Ergün tarafından “Ekşi Höyük İskeletleri”, Arkeoloji Bölümü Mezunlar Kurulu Dönem Temsilcisi Arş. Gör. Gamze Üsküplü Akgül tarafından “2022-2023 Yılı Arkeoloji Bölümü Dış Paydaşlar ve Mezunlar Kurulu Çalışmaları”, Arkeoloji Bölümü Öğrenci Konseyi Başkanı Enes Özbek tarafından “2022-2023 Yılı Arkeoloji Bölümü Öğrenci Konseyi Çalışmaları”, Arkeoloji Topluluğu Danışmanı Arş. Gör. Mert Uğur Kara tarafından “2022-2023 Yılı Arkeoloji Topluluğu Çalışmaları”, Arkeoloji Topluluğu Başkanı Hasan Görkem Varol tarafından “2023-2024 Yılı Arkeoloji Topluluğu Hedefleri” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.
Kapanış oturumunda gün boyu yapılan oturumlar üzerine değerlendirmeler yapıldı ve bu toplantının gelenekselleşmesi temennilerinde bulunuldu.