Yunanistan, Polonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve Türkiye’den 36 genç Tekirdağ’da bir araya geldi. “Read beyond the title-Başlığın ötesini oku” Gençlik Hareketliliği Projesi, gençlerin yalan haberle mücadele etmesi ve bu haberlerin azaltılmasını amaçlıyor.
Projenin içeriğinde neler var:
“Avrupa Birliği, özgürlük, demokrasi veya insan haklarına saygı gibi evrensel değerler üzerine kuruludur ve yine de bu temel değerlerin birçoğu birçok kişi tarafından her gün tehdit edilmektedir. Bu durumu değiştirmek için pek çok şey yapılabilir ve gençler bu konuda liderlik edebilir. Sadece doğru bilgiye, faydalı ipuçlarına, dezenformasyon ve manipülasyona karşı duyarlılığa ihtiyaç duymaktadırlar. Proje, gençlerin bu alandaki bilgilerini arttırmayı hedeflemekte, ana kavramları tanımlamalarına ve anlamalarına yardımcı olmayı, sahte haberlerin ve dezenformasyonun gerçek hayatta etkilerini anlamalarını, dezenformasyonun alabileceği farklı formları tanımalarını amaçlamaktadır. Katılımcılar sahte haberleri nasıl ayıklayacaklarını ve bunlara nasıl karşı çıkacaklarını öğreneceklerdir.
Dezenformasyon, manipülasyon gibi kavramların doğru anlaşılmasını sağlamak,
Yalan haberlerin ve manipülasyonun yarattığı tehlikelere dikkat çekmek, yalan haberlerin ve manipülasyonun yarattığı tehlikeleri azaltmak,
insanların yalan haberlere ilişkin farkındalığını artırıp, doğru haberlere ulaşmaları konusunda motivasyonlarını arttırmak, insanları bağımsız düşünmeye ve karar vermeye teşvik etmek,
Avrupa Birliğinin sahip olduğu demokrasi, adalet ve özgürlük değerlerini desteklemek,
gençlere eleştirel düşünme becerisi başta olmak üzere karşılaştıkları olayları daha iyi çözümleme becerisi kazandırmak, gençlerin medya-okuryazarlık becerisini güçlendirmek,
gençlerin anahtar yeterliliklerini arttırmak,
Erasmus+ programının görünürlüğünü arttırmak, Erasmus+ programının yararlanıcı sayısını arttırmak, gençlik alanında çalışan kurumların uluslararası işbirliğini arttırmak.”
Proje kapsamında eleştirel düşünme becerisi, analiz edebilme ve yorumlama becerisi gibi konularda dijital ve akademik beceriler kazanacak olan gençlerin Tekirdağ’dan güzel anılarla ayrılması amaçlandı.
Program kapsamında gazeteciler Abdullah Yalçın ve Mesut Karaduman ile görüşen katılımcılar, Türkiye’de yalan haberler ve dezenformasyonla nasıl mücadele edildiğine ilişkin detaylı bilgiler edindiler.