Deniz turizminin yanı sıra kültür turizminde de adını duyuran Tekirdağ’da, pek çok önemli tarihi eser de bulunuyor. 
Kent merkezinde bulunan Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, sergilediği pek çok önemli eserle önemli bir kültür hizmeti veriyor. Tekirdağ’daki kazılarda ortaya çıkan önemli eserlerin de sergilendiği müze, tarih meraklılarını bekliyor.

TAŞ ESERLER SALONU

Perinthos (Marmara Ereğlisi), Heraion Teichos (Karaevlialtı), Byzante (Barbaros), Apri (Kermeyan) başta olmak üzere Tekirdağ’da içindeki ören yerlerinden getirilen heykeller, steller, kabartmalar, mezar taşları ve yazıtlardan oluşan eserler ile Harekattepe Tümülüsü’nde bulunan Trakların Odrys sülalesine ait bir kralın iskeleti, mezar buluntuları, kraliyet ve rahiplik taçlarıyla birlikte etlendirilmiş şekliyle sergilenmektedir.

ARKEOLOJİK ESERLER SALONU

Tekirdağ'ın Karansıllı köyünde Yatak ve Kuştepe mevkilerinde bulunan taş aletler ile Malkara ilçesi, Çavuşköy Ballı mevkiinde bulunan çakmaktaşı ve kuartz kesiciler, alt paleolitik döneme ait olup orta pleistosenin ilk yarısına, yani günümüzden 500.000 yıl öncesine aittir. Bu dönemlerden başlayarak demir devrine kadar üretilmiş olan taş baltalar, kemik aletler, mızrak uçları, ok uçları,  madeni ve pişmiş toprak heykelcikler, günlük kullanım kapları; Saray ilçesinde Ergene ve Galata Deresi’nin oluşturduğu vadilerde yer alan Güneşkaya ve Güngörmez Mağaraları’na ait bilgiler sergilenmektedir. 

 ETNOGRAFYA SALONU

Osmanlı ve yakın dönemlerde kullanılan pişmiş toprak sırlı ve metal kaplar, Çanakkale seramikleri, ateşli ve kesici silahlar, gümüş takılar, Tekirdağ yöresi kadın ve erkek kıyafetleri, hamam takımları, el işlemeleri, örtüler, havlular, Karacakılavuz El Dokumaları, el yazması Kuran-ı Kerim ve kırmızı renkte ipek kumaştan yapılmış, üstünde sim işlemelerle yazılmış fetih duaları bulunan 21 Teşrinievvel 1338- Rodosto (21 Ekim 1922-Tekirdağ) tarihli Tekirdağ Sancağı sergilenmektedir. 
 
BAHÇE TEŞHİRİ

Bulgar Başkonsolos Kafedzhıyska’a Tekirdağ’ı anlattı Bulgar Başkonsolos Kafedzhıyska’a Tekirdağ’ı anlattı

Tekirdağ Müzesi’nin üç cephesini kaplayan geniş bahçesinde, Helenistik Dönem’den Osmanlı Dönemi’ne kadar olan lahitler, sütunlar, heykeller, sütun başlıkları, frizler, arşitravlar, mezar stelleri, sunaklar, pitoslar, mezar taşları tipolojik biçimde sergilenmektedir.

TEKİRDAĞ ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ

1927 yılında Mimar Kazım Tahsin tarafından yapılmıştır. 1976 yılına kadar Vali Konağı olarak kullanılan müze binası kagir, zemin üzerine iki katlıdır. Binanın kuzeyinde bulunan girişi mavi beyaz İznik çinileri ile kaplıdır. Girişin üzerinde kagir iki konsolun taşıdığı balkon yer almaktadır. Balkonun korkuluğu daire ve yıldız motiflerle süslüdür. Üst kat pencereleri beşik kemerli olup, üstü İznik seramikleri ile kaplıdır. Alt kat pencereli dikdörtgen formdadır ve denizliklerin altında kabartmalar görülmektedir. Binanın batı ve güney kısımlarında yer alan iki adet kagir balkonu vardır. Binanın çatısı kırma olup kiremitle kaplıdır. Giriş kapısının üstünde kitabesi mevcuttur.

Trakyagazetesi Müze Tarih Meraklılarını Bekliyor3

Trakyagazetesi Müze Tarih Meraklılarını Bekliyor2

Kaynak: Özge Ebecek