Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) tarafından “Deprem ve Yapısal Tasarım Günü” Kapsamında, “Araştırmadan Uygulamaya Depreme Dirençli Yapılar ve Yenilikçi Güçlendirme Teknolojileri Çalıştayı” düzenlendi.
NKÜ Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayda konuşan Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay, ülkenin tamamının aktif fayların etkisinde, deprem riski altında olduğunu belirtti.
Bu sebeple depreme dirençli tasarımları gerçekleştirilerek yapı stoğunun depreme dirençli hale getirilmesinin büyük önem arz ettiğini aktaran Günay, şöyle devam etti: “Tekirdağ sahip olduğu üretim ve ihracat kapasitesi ile Türkiye’nin en önemli sanayi tesislerine ev sahipliği yapmaktadır. Buna rağmen deprem tehlikesinin en yüksek seviye olduğu şehirlerimizdendir ve tarihte şehrimizde yıkıcı depremler meydana gelmiştir. Tekirdağ’da yalnızca kentsel konut alanlarının değil aynı zamanda sanayi yapılarının deprem güvenliğinin sağlanması çok önemlidir. Sanayi yapılarında deprem sebebiyle oluşacak yıkım ve hasar yalnızca can güvenliğinin yanı sıra büyük ekonomik kayba, üretim ve ihracat yeteneğimizin azalmasına yol açacaktır. Tekirdağ NKÜ sanayi yapılarının deprem güvenliğinin sağlanması amacıyla birçok önemli yöntem geliştirmekte ve bölgemizde birçok sanayi yapısını depreme dirençli hale gelmesi için çalışmalar yapmaktadır.”
Günay, Tekirdağ TSO’nun da katkı ve desteği ile oluşturulan Tekirdağ NKÜ Deprem ve Yapı
Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Laboratuvarının şehrin ve ülkenin depreme dirençli hale getirilmesinde kilit rol oynayacağını ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Laboratuvar sadece Tekirdağ için değil yönetim kurulu üyesi olduğum TOBB ile işbirliği içerisinde Türkiye’nin tüm endüstri tesislerinin deprem güvenliği projelerinin yenilikçi yöntemlerle gerçekleştirilmesine de katkı sağlayacağına inancım tamdır. Bu laboratuvarın deprem ve yapı teknolojileri konusunda uluslararası düzeyde geliştireceği projeler ile şehrimize ve ülkemize çok büyük fayda sağlayacaktır. Laboratuvarın tamamı özel sektör firmalarının sanayicilerimizin katkılarıyla oluşturulması ayrıca bir gurur kaynağıdır. Değerli sanayicilerimiz depreme dirençli yapılaşma konusunda hassas davranmış ve NKÜ’de görev yapan hocalarımızın vizyonuna güvenerek taşın altına ellerini koymuşlardır. Deprem teknolojileri konusunda başarının sağlanmasında uluslararası işbirliklerinin önemi büyüktür.”