Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşu Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) tarafından, Süleymanpaşa ilçesindeki bir otelde “Su Yönetimi Çalıştayı” düzenlendi.
Çalıştayda konuşan Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Tekirdağ’ın en büyük sorununun, su sorunu olduğunu söyledi.
Bu sorunun hem içme hem sulama suyunda hem de sanayi suyunda yaşandığına işaret eden Soytürk, “Bu sadece Tekirdağ’ın değil, aynı zamanda Trakya’nın aynı zamanda Türkiye’nin ve dünyanın da sorunudur” dedi.
Soytürk, su sorunu nedeniyle Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün kurulduğunu anımsattı.
Bu kurumunun ülkenin su sorununun ortadan kaldırılması için çalıştığını aktaran Vali Soytürk, şunları kaydetti:
“Tekirdağ özelinde yeraltı suyu çok ciddi bir elektrik masrafı gerektiriyor. O yüzden barajlar yapmamız lazım. Bu konu Tarım Bakanlığımız nezdinde sürekli takip ettiğimiz konuştuğumuz, özellikle tasarruf tedbirlerinden sonra da üzerinde durduğumuz bir konu. Çünkü içme suyunun uygun fiyata temin edilmesi çok önemli. İçme suyu her zaman sıkıntı olmaya devam edecek. Bir taraftan kuraklık var bir taraftan da her yıl nüfusumuz 25-30 bin artıyor. Her yıl yeni bir ilçe kuruyoruz anlamına gelir. Bu da TESKİ’nin üzerinde bir yük.”
Vali Soytürk, Tekirdağ’ın bir tarım şehri olduğunun altını çizerek, “Ayçiçeği üretiminde birinci, buğdayda üçüncü sıradayız. Hayvancılık bakımından Türkiye’de önemli yerlerdeyiz. Hayvansal ürünler bakımından Türkiye’ye örnek olacak tesislerimiz var. Bunların hapsi su gerektiriyor. Sanayi suyu konusu var. 3bin 287 sanayi firmamız var. 201 bin kişi çalışıyor, ekmeğini kazanıyor. Burada da ciddi bir su tüketimi var. Bu konuda baraj yapılması ve Meriç’ten su getirilmesi gibi projeler var.”
CANDAN YÜCEER’İN AÇIKLAMALARI
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer de konuşmasında su sorununun büyüyerek devam ettiğini söyledi. Bilim insanlarının, su kaynaklarının giderek azaldığını söylediğini aktaran Yüceer, “Türkiye su zengini bir ülke değil. İş Trakya ve Tekirdağ’a gelince durum daha da kötüleşiyor” dedi.
Trakya’nın su konusunda kıtlık yaşayan bir yer olduğunun altını çizen Yüceer, “su kaynakları sınırlı ve tükenmek üzere ve suyun yerine doğal ya da yapay hiç bir şey koyamayız. Vazgeçilmez bir kaynaktır. Tekirdağ, Trakya kaynağı az ama tüketimi çok fazla olan bir yer. Tekirdağ’ın topraklarının yüzde 66’ı tarım toprağı. Sanayisi de güçlü olan bir yer. Ama maalesef toplam su akışının yüzde 4’ünün alabiliyoruz” diye konuştu.
Yüceer, yer altı sularının azalması, kirlenmesi ve çevre kirliliği nedenleriyle Tekirdağ’ı zor günlerin beklediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Tekirdağ’da ciddi bir su krizi yaşıyoruz. Su kaynaklarımız hem kirlenmiş hem de tükenmiş durumda. Su kaynaklarımızın yüzde 88.4’ünü yer altı sularından diğerlerini yüzey sularından karşılayan bir iliz. 30 ilin içinde 29. Sıraya geriledik. Kuyularda derinliklerde 400-500 metreleri gördük. Derinlik bakımından kuyu suyu kullanma noktasında 30 büyükşehir arasında aslında sonuncuyuz. Yer altı suları aslında gelecek nesillere bırakılması gerekir. Kullanma maliyetleri de çok yüksek.”
Toplantıya katılan akademisyen ve diğer kurumların müdürleri de su yönetimi hakkında konuşmalar yaptı.