Dünyada turizm çeşitliliği artarken, çok uzun bir kıyı şeridine sahip Tekirdağ, bu anlamda birçok imkana sahip. Marmara’nın “mavi gözlü” kenti, konuklarına birbirinden farklı imkanı bir arada sunuyor.
Gün batımında ayçiçeği, lavanta ve kanola tarlalarınını seyredebileceğiniz Tekirdağ’da, mavi bayraklı plajlarda denize girebilir, Nişantepe'den Ayvasıl koyuna yamaç paraşütü ile süzülebilirsin.
Süleymanpaşa sahilinde yelken, Şarköy'ün mavi sularında rüzgar sörfü yapabilir, 1964 yılından beri yapılan Kiraz Festivali’ne katılıp, Tekirdağ kirazının tadına bakabilirsiniz.
1553 yılında Mimar Sinan tarafından yapılan Rüstempaşa Cami'ni ziyaret etme fırsatı sunan Tekirdağ’da Mürefte, Hoşköy ve Gaziköy'ün doğal dokusunda zaman geçirebilirsiniz.
Malkara eski kaşar peynirini, Saray manda yoğurdunu, Velimeşe bozasını, Şarköy zeytinini ve zeytin yağını tadabileceğiniz Tekirdağ’da, meşhur Tekirdağ köftesini, Hayrabolu tatlısını, Tekirdağ peynir helvasını, üzüm pekmezini, üzüm suyunu ve bulamasını tecrübe edebilirsiniz.
Trakya'nın önemli dokuma merkezlerinden Karacakılavuz'daki yöresel el dokumalarından alabilir, Arkeoloji ve Etnografya Müzesini, Rakoczi Müzesini, Namık Kemal Evini, Muratlı ve Çorlu Atatürk Evlerini, İbrahim Balaban Müzesini, Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesini, Çorlu Balmumu Müzesini gezebilirsiniz.
Tekirdağ, İstanbul’a yakınlığı ile de günübirlik gezip görülecek yerler arasında bulunuyor.
İNANÇ TURİZMİNDE DE ÖNE ÇIKIYOR
Tekirdağ inanç turizmi anlamında da önemli eserlere sahip. Bunlardan bazıları şöyle:
ESKİ CAMİ
İl merkezinde Ertuğrul Mahallesindedir. 1830 yılında Zahire Nazırı Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır.
RÜSTEMPAŞA CAMİ
İl merkezinde Ertuğrul Mahallesinde Mimar Sinan Caddesi üzerindedir. 1553 yılında Sadrazam Damat Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan'ın eseridir. 1841 yılında Abdülmecit tarafından tamir ettirilmiş ve 5 sütunlu mermer şadırvan yaptırılmıştır. Giriş kapısı fildişi kakmadır. Doğusundaki hamam ve medrese yıkıktır. Kütüphanesi 1991 yılında restore edilmiştir. Batısında bulunan 6 kubbeli bedesten halen kullanılmaktadır.
GAZİ ÖMER BEY CAMİİ
Tekirdağ’ın Malkara ilçesi merkezinde çarşı içinde bulunan yapı, 893 (1488) yılında inşa edilmiştir. Camii Osmanlı Devletinin Rumeli’de yapmış olduğu camilerin en eski örneklerinden biridir. Kare planlı cami, kesme taştan inşa edilmiştir ve tek kubbelidir. Halen Vakıflar Genel Müdürlüğünün mülkiyetinde olan Gazi Ömer Bey Camii ve Türbesi tescilli olup korunması gerekli bir taşınmaz kültür varlığıdır. Fatih zamanında yaşamış olan Gazi Ömer Bey; babası Mora Fatihi Gazi Turhan Bey'in yanında yetişmiş, savaş meydanlarında sayısız kahramanlıklar göstermiş gözü pek bir kumandandır. Gazi Ömer Bey’in türbesi avluda caminin hemen sol (kuzeydoğu) tarafında yer alır. Kapısı üzerindeki bulunan üç satırlık kitâbe 908 (1502) tarihlidir. Yapılan son restorasyonlar neticesinde her iki yapıda temiz ve bakımlı hale getirilmiş olup ibadet ve ziyarete açık durumdadır.