Tekirdağ’da kuraklık ve yağışların yetersiz kalması nedeniyle barajlardaki su seviyelerinde değişiklik yaşanmadı. Süleymanpaşa ilçesinde içme suyu kaynağı olan Naip Atatürk Barajı’nda su seviyesi yüzde 8’lerde kaldı. TESKİ Genel Müdürü Turhan Toprak, vatandaşların halı, araba yıkamaları ve bahçe sulamalarında daha tasarruflu olmaları gerektiğini, kuraklığın devam etmesi durumunda Süleymanpaşa, Marmaraereğlisi, Saray ve Malkara ilçelerinde ciddi su sıkıntısı yaşanabileceğini söyledi. 

Toprak, şunları kaydetti:
 ‘’İlimizde mevsim normallerinin altında bir yağış olması ve iklim değişikliğinden dolayı önemli ölçüde bir kuraklık yaşanmakta. Buna bağlı yaz mevsiminde sıcaklıkların yüksek olması nedeniyle vatandaşlarımızda çok fazla su kullanımı ortaya çıkmakta ve dolayısıyla su kaynaklarımızda yetersizlik oluşmaktadır.  Son yıllarda ortalamaların altında bir yağış alıyoruz. Dolayısıyla barajlarımızda ve yüzeysel su kaynaklarımızda çok yüksek düzeyde azalmalar yaşandı. Aynı zamanda bu kuraklık yer altı kaynaklarımızda da hızlı bir şekilde düşüşe neden olmakta. Kuyularımızda da her yıl 2 metreye varan aşağılara düşme yaşanmaktadır. Bazı ilçelerimizde su sorunumuz olmaya başladı. 2023 yılı yaz döneminde bunu önemli ölçüde yaşadık.’’  

YÜKSEK KESİMLERDE SU KESİNTİLERİ YAŞANIYOR

Tekirdağ siyasetinde transfer iddiası Tekirdağ siyasetinde transfer iddiası


Toprak, son zamanlarda kentin yüksek kesimlerinde su kesintileri yaşandığına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
 ‘Süleymanpaşa, Marmaraereğlisi, Saray ve Malkara ilçelerimiz bu durumdan önemli ölçüde etkilenmiş durumda. Süleymanpaşa ilçemiz özellikle 3 kaynaktan suyunu karşılamakta. Bunlardan bir tanesi Çorlu Sarılar hattı, bir tanesi Muratlı Aşağısevindikli bölgesinden gelen kuyulardan gelen içme suyu hattımız, bir diğeri ise Naip Barajı’mız. Biz Süleymanpaşa ilçemizin 3’te birlik su ihtiyacını Naip Barajı’mızdan karşılamaktayız, ancak bu da yaklaşık olarak günlük 25 bin metreküp suya karşılık gelmekteydi. Fakat bugüne geldiğimiz dönemde barajda ki su seviyesi yüzde 8’lere düşmüş durumda ve barajdan şu anda ancak yüzde 1 su alabilir duruma gelmiş bulunmaktayız. Geri kalan suyun barajın ölü hacmi dediğimiz barajın doğal yapısını korumaya yönelik olarak, korunması gereken bir su. O nedenle şu anda biz günlük olarak 8 bin 500 metreküp su alabiliyoruz ilçemize. Bu da yeterli gelmemekte ve mahallelerimizin bazı kısımlarında özellikle üst kısımlarında günlük olarak bazı saatlerde su yetersizliği ve basınç düşüklüğüne vesile olmaktadır.’’  

TASARRUF ÇAĞRISI

Toprak, Aşağısevindikli Mahallesi’nde kuyulardan aldıkları suyu, diğer mahallelere de aktarma gayreti içerisinde olduklarını anlatarak, “Bununla ilgili çabalarımız var ama aktarabilmiş olsak da önemli ölçüde yaklaşık 200 Litre/saniye Naip Barajı’ndan su alamadığımız için dengeli bir şekilde ilçenin tamamına su vermemiz şuan için hemen hemen imkansız hale gelmiştir. Vatandaşlarımızdan bu konuda anlayış, tasarruf beklemekteyiz. Halı yıkama, araç yıkama, sokak temizliği, çim ve bahçe sulama tarzındaki faaliyetlerin tamamen bırakılması, bunun yanında diğer ihtiyaçlarımızın da önemli ölçüde tasarruflu bir şekilde karşılanması önem arz etmektedir’’ diye konuştu. 

Toprak, ‘’Naip Barajı’ndaki su seviyesi her yıl düzenli bir şekilde düşüyor. Bu barajı 2018 yılından beri kullanıyoruz.  Örneğin 2021 yılında Naip Barajı doluluk seviyesi %43 iken, 2022 yılında %33, 2023 yılında ise %8 seviyelerine düşmüştür‘’ ifadelerini kullandı.

Kaynak: Özge Ebecek