Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğünce yürütülen  "Çeşidin Doğru Verimin Bol Olsun" Yenilik Yayım Projesi kapsamında çalışmalar sürüyor. 
Bu kapsamda proje paydaşı Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne toplantı ve demonstrasyon amaçlı çiftçi inceleme gezisi düzenlendi.
Çiftçiler ve personel olmak üzere toplam 25 kişinin katıldığı inceleme gezisi, proje tanıtım toplantısı ile başladı. Enstitü tarafından melezleme yoluyla geliştirilerek tescil edilen Albaşak, Damla ve Değirmen ekmeklik buğday çeşitlerinin tanıtıldığı sunumların ardından demonstrasyon parsellerinde tarla günü etkinliği ve kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Enstitü Müdür Yardımcısı Teknik Koordinatör Dr. İrfan Öztürk, çiftçilere katılım belgelerini verdi.

Ali Rıza Özen, İl Başkanlığına aday Ali Rıza Özen, İl Başkanlığına aday

Etkinliğin ardından Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“İklim değişikliği, bölgeye adaptasyonu iyi olan çeşitlerin geliştirilmesini ve üretiminin yaygınlaştırılmasını gün geçtikçe daha önemli hale getirmektedir. Proje ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından melezleme yoluyla geliştirilerek tescil edilen Albaşak, Damla ve Değirmen ekmeklik buğday çeşitlerinin Trakya/Marmara bölgesinde çiftçilere tanıtılması ve bu çeşitlerin tercih edilmesini sağlamak amaçlanmaktadır.
Albaşak çeşidi yapılan çalışmalarda en hızlı fide gelişimi gösteren çeşitlerin başında geldiği için bölgede bu bakımdan kurağa toleranslı çeşit durumundadır. Ayrıca ekmeklik kalite özellikleri yönünden bölgenin en iyi çeşitleri arasındadır. Damla çeşidi verim potansiyeli, kurağa tolerans, hastalıklara tolerans ve kalite özellikleri yönünden öne çıkmaktadır. Değirmen çeşidi Trakya Bölgesinde üretimi yapılan bütün çeşitlere göre verim potansiyeli, kalite değerlerinin yüksekliği ve hastalıklara yüksek düzeyde toleranslı olması bakımında iyi özellikler göstermektedir.”

Kaynak: Haber Merkezi