Okulda “Dünya Gıda Günü” etkinliği Okulda “Dünya Gıda Günü” etkinliği

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin yürütücüsü olduğu Avrupa Birliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ortaklaşa desteklenen, TR2017-ESOP-MI-A3-04-CCAGP088 TR21 Trakya Bölgesinde İklim Değişimine Uyum için Nötr Arazi Bozunumu (İklimTrak) Projesi kapsamında, Arazi Tahribatı ve Arazi Tahribatının Modellenmesi (Biyofiziksel İndikatörler) başlıklı 1. Eğitim Programı,  Tekirdağ DES’ Otel’de gerçekleştirildi.
Toplantıya, TR21 Bölgesinden proje paydaşı olarak yer alan üniversiteler, Tarım ve Orman Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlükleri, Kaymakamlıklar, Belediyeler, DSİ, Özel Sektör (Önder Çiftçiler, Yatırımcılar), Dernek, Vakıf ve Kooperatiflerinin temsilcileri katıldı.
 124 kişiden oluşan “Arazi Tahribatının Dengelenmesi ve İklim Değişikliğine Uyum Platformu” üyeleri arasında yönetici, akademisyen, mühendis, mimar, önder çiftçi,
girişimci/yatırımcı, yazılım uzmanı, siyaset bilimci, hukukçu, coğrafyacı ve proje yönetim uzmanları yer aldı.
Toplantının açılışında konuşma yapan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Taşan, Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ahmet Tokgöz, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürü Gürkan G. AVCI (Kırklareli), Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. İrfan Öztürk (Edirne) projenin bölge için önemine dikkat çektiler.
Eğitim toplantısında sunum yapan öğretim üyeleri ve uzmanlar, toprak tahribatı ve restorasyonu, arazi tahribatının mevcut durumu, gidişatı ve arazi tahribatını önleme, iklim değişimi ve çevresel etkileri konularında güncel çalışmaları ve saha deneyimlerini paylaştılar.
3 eğitim ve 3 çalıştay olmak üzere toplam 6 kez gerçekleştirilecek olan İklimTrak Platform Toplantıları, yaklaşık 700 önder çiftçinin arazi tahribatını dengeleme stratejileri konusunda bilgilendirileceği çiftçi eğitimleri ile devam edecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı