Trakya Üniversitesi Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü tarafından ve Trakya Üniversitesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler biriminin destekleriyle Cumhuriyetin 100. Yılı Kutlamaları kapsamında “Sinema Günleri” etkinliği düzenlendi.
Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Vali Yardımcısı Ercan Çiçek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, dekanlar, müdürler, akademisyenler, öğrenciler ve sinemaseverler katıldı.
“SİNEMA BİZE KİM OLDUĞUMUZU GÖSTERİR”
Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sali Saliji yaptığı konuşmada, sinemanın kendisine çok önemli değerler kazandırdığını ve kendisinin daha iyi bir insan olmasını sağladığını vurgulayarak “Sinema bize kim olduğumuzu gösterir. Kendimizi tanımamızı sağlar. Sinema, içinde bulunduğumuz toplumun bir yansımasıdır.” dedi.
Saliji, “Sinema denen mekana gidersiniz, orda hiç tanımadığınız ve belki de hayatınızda bir daha hiç karşılaşmayacağınız insanlarla yan yana oturursunuz. Işıklar söner, bir kaç saniyelik göz körlüğü yaşarsınız ve o koskocaman beyaz perdede hayat tüm yanlarıyla ve hikayeleriyle akmaya başlar. ” diye konuştu.
Edirne’yi sinemacılar için bir nimet olarak nitelendiren Saliji, Edirne’nin “iyi korunmuş” tarihi eserleri sayesinde doğal bir sinema platosu olduğunu belirterek, film festivalleri ve sinema etkinlikleri ile Edirne’nin tanıtılması ve sinema çekimlerine ev sahipliği yapmasının sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
BALKAN FİLM FESTİVALİ DÜZENLENECEK
Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Barış Özkapı, MYO hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında, “Cumhuriyetimizin 100. yılı kapsamında birçok etkinlik düzenledik. Bunlardan bir tanesi de bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz, çok değerli eserlerin gösterileceği ‘Sinema Günleri’ olacak. Dolu dolu geçireceğimiz 3 gün boyunca 9 film izleyecek ve her filmin sonunda filmin yönetmeni, yapımcıları ve oyuncuları ile söyleşi yapma imkânı bulacaksınız. Bu etkinliğin bizlere sinemaya karşı yeni bir bakış açısı kazandıracağını düşünüyorum. Sinema günlerinin her yıl düzenleneceğini ve böylece geleneksel hale geleceğini belirtmek isterim.” diyerek, ayrıca ilerleyen zamanlarda bir “Balkan Film Festivali” gerçekleştireceklerinin haberini verdi.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin kültür ve sanata büyük önem verdiğini ve bu anlamda önemli etkinlikler gerçekleştirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Trakya Üniversitesi olarak resimden heykele, el sanatlarından tiyatroya kadar birçok alanda önemli sanatsal faaliyetlere imza attık. Bu anlamda eksiğimiz olan en önemli sanatsal faaliyetlerden birisi sinemaydı. Bugün gerçekleştirdiğimiz ‘Sinema Günleri’ etkinliği ile 7. sanata dair de önemli bir adım atmış bulunuyoruz. Değerli Doç. Dr. Sali Saliji Hocam, İzmir’de yıllardır “Balkan Film Festivali”ni düzenliyordu. Biz de kendisine Balkan Film Festivalini Edirne’de, ait olduğu topraklarda yapmayı teklif ettik. Balkanları en iyi temsil eden şehrin Edirne olduğunu, esasen Balkanların doğal başkenti olduğunu ve burada yapılan faaliyetlerin çok daha anlamlı olacağını ifade ettik. Hocamızın üniversitemize gelmesiyle sinema alanındaki eksikliğimizi de tamamlayarak; bir hoca kazanmanın yanı sıra bir yönetmen de kazanmış olduk. Bugün bir hayalimiz gerçek oldu ve bu tür etkinliklerimiz devam edecek.”
Sinemanın çok güçlü bir sanat dalı olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Sinema insanları yönlendiren çok güçlü bir sanat dalı. Maalesef bize gösterilenleri, gösterilmek istendiği kadarıyla görüyoruz. Örneğin Yahudi yönetmenler her zaman kendi bakış açılarıyla olayı anlatmışlardır ve herkesin gözü önünde mağdurdurlar. Bizim de Gazze’de yaşananları anlatan bir göze ihtiyacımız var. Bizim dilimizle konuşan bir akla ihtiyacımız var. Kendi kelimelerimizi kurmamıza ihtiyacımız var. Sinema sektörünü daha güçlü hale getirmeliyiz. Çünkü sinema mesajı olan bir sanat dalı. Bu nedenle bunu çok iyi kullanmamız gerekiyor. Kendimize ait sözleri daha gür bir sesle savunmak için bu sanata ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.
Konuşmasında Edirne’ye ayrı bir parantez açan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Sali hocamın da dediği gibi, Edirne adeta bir açık hava sinema platosu. Türk sinemasına katkı sunacak ve önemli yapımlara ev sahipliği yapacak yüksek potansiyelli bir şehir. Bu anlamda şehrimizin değeri yakın zamanda anlaşılmaya başlandı ve birçok film ve dizi Edirne’nin bu muhteşem açık hava platosunda çekildi. Bu yapımlardan bazılarının çekimleri ise Trakya Üniversitenin tarihi ve kültürel mekânlarında gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi olarak Türk sinemasına olan desteğimizi her zaman sürdüreceğiz. Bugün etkinliğimizde bulanan Türk sinemasının değerli yönetmen, oyuncu ve yapımcılarına çok teşekkür ediyorum. Onların bu güzel filmlerini seyretmek büyük bir keyif olacak bizler için. Ayrıca Trakya Üniversitesine bu güzel sinema kültürünü kazandırdığı için Doç. Dr. Sali Saliji hocama, bu güzel etkinliği organize edip bize kazandırdığı için Dr. Öğr. Üyesi Barış Özkapı hocama ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından “Sinema Günleri”ne katılan yönetmen, oyuncu ve yapımcılara hediye takdim edildi. Daha sonra yönetmenliğini Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sali Saliji’nin yaptığı “Tuna Nehri ve Eski Yelkovanları Durdurun” adlı film ile gösterimler başladı.
Etkinlikte her filmin ardından yönetmen, oyuncu ve yapımcılar sinemaseverlerle bir araya geldi. Bu kapsamda “Tuna Nehri ve Eski Yelkovanları Durdurun” filmi yönetmeni Sali Saliji, Locman filmi yönetmeni Şükrü Alaçam ve yapımcısı Oya Işıl Çuhadar, Koridor filmi oyuncusu Emel Göksu, Turna Misali filmi yönetmeni Eren Danışman Boz, oyuncu Sennur Nogaylar ve görüntü yönetmeni Eyup Boz, Toprak filmi yönetmeni Sevgi Hirschhauser ve oyuncu Numan Çakır, Bembeyaz filmi oyuncusu İnanç Konukçu, Hara filmi yönetmeni Atalay Taşdiken, Ceviz Ağacı filmi yönetmeni Faysal Soysal ve Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu filmi yönetmeni Özer Feyizoğlu sinemaseverlerle söyleşi gerçekleştirdi.