CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, açıklamasında hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı ve millet iradesinin tecelli etmesinin önemine dikkat çekti. Türkiye’nin Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde 142 ülke arasında 117. sırada yer aldığını, OECD tarafından yapılan Yargıya Güven Endeksi’nde ise 38 üye ülke arasında 36’ncı sırada bulunduğunu belirterek, bu durumun AKP iktidarının 22 yıllık antidemokratik uygulamalarının bir sonucu olduğunu ifade etti.

“Çocuk Koruma Kanunu etkin kullanılsın” çağrısı “Çocuk Koruma Kanunu etkin kullanılsın” çağrısı

"Ne yazık ki, bugün ülkemizde hukuk devletinden söz edebilmek mümkün değildir," diyen Yontar, yasama, yürütme ve yargının birbirine karıştığı, tüm yetkinin tek bir kişinin elinde toplandığı ve talimatlarla kararların verildiği bir dönemin yaşandığını belirtti.

Yontar, Can Atalay’ın hala serbest bırakılmamış olmasını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelememesini de hukukun üstünlüğünün olmadığının açık bir göstergesi olarak değerlendirdi. "Can Atalay’la ilgili verilen bu mücadele, bir milletvekilinin mecliste görevini yapması için verilen bir mücadele olmayıp, hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı ve millet iradesinin tecelli ettiğinin görülmesi açısından çok önemli bir mücadeledir," ifadelerini kullandı.

Yeni adli yılın başlaması vesilesiyle tüm hâkimlere, savcılara, avukatlara ve yargı çalışanlarına hitaben Milletvekili Nurten Yontar, "Hukukun üstün olduğu ve herkesin yalnızca kendisi için değil, başkaları için de adalet istediği bir Türkiye’de ve dünyada yaşamak umuduyla mesleğini hakkıyla yapan hâkimlerin, savcıların, avukatların ve yargı çalışanlarının yeni adli yıllarını kutluyorum"  ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi