Sigara bağımlılığı, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olduğunu kaydeden Dr. Zengin, sigaranın dünya çapında her yıl 8 milyondan fazla insanı öldürdüğünü, bu ölümlerin 1.2 milyonu sigara içmeyenlerin sigara dumanına maruz kalmasından kaynaklandığını söyledi.
Ülkemizde erişkin nüfusun yaklaşık üçte birinin sigara içtiğini kaydeden Zengin, Tekirdağ’da sigarayı bıraktırma konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını ifade etti.
Zengin,”Tekirdağ’da sigara bıraktırma polikliniklerine 2024 yılı temmuz ayına kadar ilk muayene ve kontrol olmak üzere 44 bin 558 poliklinik hizmeti verildi. Poliklinik hizmetleri esnasında, farmakolojik tedavi başlanan hasta sayısı 10 bin 564, danışmanlık hizmeti verilen hasta sayısı 4 bin 508 kişi olurken 2024 yılı ocak ayından itibaren 368 adet sigara bırakmaya yardımcı ilaç (Nikitabs tablet) dağıtıldı” dedi.
DR. ZENGİN’DEN ALTIN ÖNERİLER
Zengin, sigara bırakmak isteyenlere şu önerilerde bulundu:
“Sigarayı bırakmak istiyorum, nasıl yapmalıyım? Öncelikle bir bırakma planı hazırlanması uygun olacaktır. Sigarayı bırakmak için bir tarih belirlenmesi ve o tarihte sigaranın tamamen bırakılması temel unsurdur. Sigara içilmediğinde vücuttaki nikotin miktarı azalır ve vücut bunun yoksunluğunu duymaya başlar. Yaklaşık üç hafta süren huzursuzluk, uykusuzluk, sinirlenme, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir. İlk 2-3 haftalık dönem sigara içme isteğinin en yoğun olduğu dönemdir. Sigarayı bırakmak isteyenlere ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek sağlanmaktadır. Kişi, kendi kendine bırakmayı denediğinde zorlanıyorsa etkinliği kanıtlanmış nikotin yerine hekiminizin sizlere önerdiği tıbbi tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir.”