Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda 2022 yılında Babaeski Ticaret Borsası tarafından coğrafi işaret başvurusu yapılan Babaeski sarımsağı, Kırklareli hardaliyesi, Kırklareli beyaz peyniri, Kırklareli kıvırcık kuzu eti, Kırklareli meşe balı gibi coğrafi işaret alan 5’inci ürün oldu.

Trakya’nın ürün sayısı 25’e yükseldi

TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, yaptığı açıklamada, Ajans olarak coğrafi işaretli ürün sayısını arttırmayı sürdürdüklerini ifade etti.

Babaeski sarımsağı ile Kırklareli’nin coğrafi işaretli ürün sayısının 5’e yükseldiğini aktaran  Şahin, "Trakya'nın ürün sayısı da 25'e yükseldi. Başvurudan onay sürecine kadar laboratuvar analizleri, danışman desteği kurumumuz tarafından karşılandı.” İfadelerini kullandı

Babaeski sarımsağı

Geçmişi eskiye dayanan Babaeski sarımsağı, Babaeski ilçesinde yetiştirilen Allium cinsi, Allium Sativum L. türü sarımsaktır.

Tohumluk olarak bir önceki hasattan ayrılan 1-1,5 g ağırlığındaki dişler kullanılır. Tohumluk sarımsak temmuz ayında seçilir. Seçilen tohumlar dikim tarihi olan ekim-kasım ayına kadar 20-25°C’de, nemsiz ortamda muhafaza edilir. Babaeski sarımsağı, saplarından ayrılarak gıda ile temasa uygun file çuvallarda veya sapları koparılmadan saç örgüsü şeklinde hevenk haline getirilerek piyasaya arz edilir. Babaeski sarımsağının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir. Ürünün ayırt edici özellikleri ise şu şekildedir:

Babaeski sarımsağının acılığı az ve kokusu yoğun değildir. Baş iriliği orta iriliktedir. Depo koşullarında 6-8 ay saklanabilir.  Yüzeysel saçak kök yapısına sahiptir. Babaeski sarımsağında yalancı gövde kalın olduğu için taze sarımsak olarak tüketime uygundur.

Muhabir: Hilal Baran

Editör: Trakya Gazetesi