CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, TBMM’de yaptığı konuşmada, ülkenin çok ciddi bir şiddet sarmalına girdiğini söyledi. 
Bu şiddetin kadına, çocuğa, sağlıkçıya, doktora, öğretmene, hayvana; nerede, nasıl, kime geleceğinin belli olmadığını vurgulayan Yontar, “2024 yılının ilk on ayında 343 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 207 kadının ölümü ise hala şüpheli. Kadınlar evlerinde, sokakta, iş yerlerinde öldürülüyor; kim tarafından? Evli oldukları veya ayrılmak istedikleri erkekler, babaları, kardeşleri, akrabaları, sevgilileri tarafından. Neden? Boşanmak istedikleri için, arkadaşlıklarını kabul etmedikleri için. ‘Son defa’ diyerek görüşmeye gittiklerinde hayattan koparılan kadınlar bir anne, bir kardeş, bir evlattır” dedi.  

Erkılınç: Kurumumuz resmî ilan hakedişlerinin garantörüdür Erkılınç: Kurumumuz resmî ilan hakedişlerinin garantörüdür

Cumhur İttifakı vekillerine seslenen Yontar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kadınları sayı olarak görmeyin, bu kadınlardan biri sizin de yakınınız olabilir. 207 kadının ölümü ‘şüpheli kadın ölümü’ denilerek kapatılmak isteniyor. Kadınların neden ve kimin tarafından öldürüldüğü tespit edilmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek devam edecektir. 
Ne yazık ki bu ülkede kadına ve çocuğa yönelik şiddet uygulayanlar cezasızlık politikasıyla ödüllendiriliyor. İstismara uğrayan çocukların davalarında ‘çocuğun rızası’, ‘Bir kereden bir şey olmaz.’ ifadelerini kullanan bakanlarınız, ‘Kahkaha atan kadın iffetsizdir.’ diyen Meclis Başkanınız olmadı mı?  Biz kadınların kırmızı çizgisi olan İstanbul Sözleşmesi bir gecede hukuksuz bir biçimde feshedildi; hepiniz biliyorsunuz. 6284 sayılı Şiddet Yasası'nın bazı maddelerine göz dikiliyor. Biz kadınlar için en önemli cumhuriyet kazanımlarından olan Medeni Kanun budanmaya çalışılıyor. Bunlardan sonra ne mi oluyor? Cezasızlık olgusu güçleniyor; kadın karakola gidip şikâyet ediyor ama şiddet uygulayan erkek bir kapıdan girip diğer kapıdan çıkıyor. Adalet yerine gelmeyince hem o kadın bir daha şikâyet etmiyor hem de o adama güç geliyor. Suçlu, mahkemede kravat taktı diye iyi hâl indirimi alıyor. “

Nurten Yontar, sözlerini şöyle tamamladı:
    
“Kadınları kıyafetine göre ayrıştırmak, fıtratına uygun işlerde çalıştırmak gibi bağnaz düşünceler biz kadınların önündeki en büyük engeldir. Değerli milletvekilleri, cinsiyet temelli şiddete karşı mücadelemizi her platformda arttırarak sürdürecek ve kadınların güçlenmesi için tüm gücümüzle çalışacağız. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda iktidar anlayış ve politikalarınızın muhalefetin sesine kulak vererek değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kadınları ikinci sınıf insan gören bu zihniyete karşı haklarımızı, yaşamlarımızı ve kazanımlarımızı sonuna kadar savunacağız ve asla vazgeçmeyeceğiz. Mücadelemiz muhakkak galip gelecektir. 
Hayatlarımızın, haklarımızın ve hayallerimizin pazarlığı olmaz diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.”

Kaynak: Haber Merkezi