CHP Tekirdağ İl Başkanı Özgür Taşmerdivenli, Rumeli Çay Bahçesi’nde partisinin düzenlediği basın toplantısında, 14 Haziran Cuma günü saat 15.00’de CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Hayrabolu’da “Buğday Mitingi” düzenleyeceğini anımsattı. 
Taşmerdivenli, çiftçinin sesini tüm Türkiye’ye duyurmak için miting düzenleyeceklerini belirterek, herkesi bu mitinge katılmaya davet etti. 

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ise 14 Haziran’da tarihi bir miting gerçekleştireceklerini söyledi. 

“BU FİYATI KABUL ETMİYORUZ”
Trakya’nın ortasındaki Hayrabolu’da köylünün sesini duyurmak için bir araya geleceklerini aktaran Aygun, şöyle devam etti:
“Bir zamanlar ‘köylü milletin efendisidir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün baştacı ettiği efendinin, bugün ölüm fermanını imzalayanlara karşı haykırışını orada göreceğiz. Tekirdağ’da şu gemileri gördükçe içim cız ediyor. Rusya’dan Ukrayna’dan gelen tahıl yüklü yağlı bitkiler yüklü gemileri gördükçe yüreğim cız ediyor. Neden biz üretemiyoruz. Kendi kendine yeten 7 ülkeden bir tanesiydi Türkiye. Şimdi neredeyiz, ithalat yapıyoruz. İthalat rekoru kırıyoruz. Kendi çiftçisini unutan bir yönetimleyiz. Arkamızda o kadar manidar bir tablo var ki. TMO Türk çiftçisini bırakmış, Rusya Ukrayna çiftçisinin kara gün dostu olmuş. Biz açıklanan fiyatı kabul etmiyoruz. Gelin yol yakınken çiftçimizin sesine kulak verin Ziraat Odaları Birliğinin maliyeti 10 bin lira civarında. Siz de bu maliyeti görerek, onların da yaşamlarını sürdürebilmeleri için en az 15 bin lira destekle beraber fiyatı açıklayın.”

“İKİ TRAKYA BÜYÜKLÜĞÜNDE EKİM ALANI BOŞALDI”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da partisinin, Türkiye’deki tüm kesimlerin sorunlarını ilgilendiren tematik mitinglere devam ettiğini söyledi. 
Bundan sonra da bu mitinglere devam edeceklerini aktaran Barut, “Nerede sorun varsa orada CHP var” dedi. 
Türkiye’deki tarıma ilişkin bilgiler paylaşan Barut, şunları kaydetti:
“Türkiye’de yaklaşık 93 milyon dekar alanda buğday ekimi yapılırken, son 20 yılda bu alan maalesef 68,5 milyon dekara kadar geriledi. Özellikle bu dönemde 2 Trakya büyüklüğünde ekim alanlarının boşaldığını görüyoruz. Hem buğday, hem arpa hem de diğer hububat ürünlerini yetiştiren üretici çok büyük sıkıntılar yaşıyor. İlgili odaların verilerine göre 1 kilo buğdayın maliyeti 10 lira 80 kuruştur. Hem üretici karı hem refah payı ile hesapladığınızda üreticinin yine aynı zamanda tarımsal faaliyetlerinin sürdürülebilir olması için minimum 15 lira fiyatın olması gerekirken, maalesef Bakanlık fiyatı 9,25 lira, yani geçen sene 8,25 lira olan fiyatı 1 lira artış açıkladı. Açıklarken de utanmış olmaları gerekiyor ki maalesef bunu da sosyal medyadan duyurdular.”
Ayhan Barut, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu fiyat üreticinin ölüm fermanıdır. Yani AKP iktidarı maalesef üreticinin önce ölüm fermanını imzaladı arkasından da çiftçinin selasını verdi. Biz tüm üreticileri Cuma günü yapacağımız mitinge davet ediyoruz. Gelin bu sorunu hep birlikte tüm ülkeye haykıralım”
“BUĞDAY STRATEJİK BİR ÜRÜN”

Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı'da uyuşturucu operasyonu Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı'da uyuşturucu operasyonu


CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal ise konuşmasında buğdayın önemine işaret etti. 

Dünyada kişi başına en çok ekmek tüketen ülkenin Türkiye olduğunu aktaran Sarıbal, şunları kaydetti:
“Kişi başına 200 kilogram ekmek tüketimiyle dünya birincisiyiz. O yüzden buğday bizim için hem stratejik, hem gıda hakkı açısından çok önemli ama aynı zamanda iktidarın defalarca söylediği, gereğini hiçbir zaman yerine getiremediği bir milli güvenlik meselesidir. AKP iktidarı döneminde 22 yılda 105 milyon ton buğday aldık. 29 milyar dolar ödedik. Sadece son 1,5 yılda yaklaşık 15 milyon ton buğday aldık. 4 milyar dolara yakın bir para ödedik. Sadece 2023’te 3,5 milyar dolar buğdaya para verdik. 71 milyar liraya karşılık gelmektedir. Bu iktidarı tarıma verdiği destek sadece 63 milyar lira. Şaka gibi. Sadece mazot yüzde yüz artmış. Biçer fiyatı yüzde yüz artmış, işçisi, tohumu, enerjisi, maliyet belli. TÜİK’in açıkladığı yüzde 70. Maalesef çiftçiye buğday üreticisini verilen kilogram başına sadece 1 lira.”

“TÜRK ÇİFTÇİSİNİ BİTİRECEKLER”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem de çiftçinin ve ezilenlerin sesi olmaya devam edeceklerini söyledi. 
Partisinin geçen hafta Rize’de çay mitingi düzenlediğini, çay üreticilerinin sesi olduğunu ifade eden Adem, bir hafta sonra da TMO’nun sosyal medyadan bir fiyat açıkladığını dile getirdi. 
Enflasyonun yüzde 75 ilan edildiği, tarımsal girdi maliyetlerinin yüzde 60’lara yaklaştığı bir ortamda 1 lira zam yapıldığını anlatan Adem, şunları kaydetti:
“Bu şu demek. Biz ithal edeceğiz. İthalat yapacağız. Yabancı çiftçilere para kazandıracağız ama Türk çiftçisini bitireceğiz. Bu siyaset bu tarımsal politika bunu gösteriyor. Bundan sonra biliyorum ki şeker pancarında olsun, pamukta olsun, fındıkta olsun, fiyat açıklaması yapılacak. Sanmıyorum ki çiftçinin kar edeceği bir fiyat açıklansın. Biz Cuma günü burada halkın sesi olacağız.”

Adem, şu ifadeleri kullandı: 
“Buğday alım fiyatı çok düşük. Çiftçi ektiğinin karşılığını alamamakta. Bakın TMO bu yıl içerisinde yurt dışından Ukrayna’dan Rusya’da 7 milyon ton buğday ithal etti. Toplamda 12 milyon ton buğday ithal edecek. Bugün ne kadarı satıldığı belli değil. Yarın buğdayını arpasını biçen çiftçilerimiz TMO önünde uzun kuyruklar oluşturacak, randevu alamayacak ve buğdayını TMO’ya satamayacak. Çünkü yeri yok alamayacak.”

Kaynak: Gökmen Yüce