Zabıtadan kaldırım işgali denetimi Zabıtadan kaldırım işgali denetimi

Dostoyevski’nin muhteşem eserinden uyarlanan “Suç ve Ceza” 30 kişilik Dev kadrosuyla Türkiye Turnesinde… “Suç ve Ceza” 19 Ekim Cumartesi günü 20.00’de Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde Ritim Yapım etiketiyle sahnelenecek.
140 dakikalık ve 2 perdelik oyun  “Suç ve Ceza”yı Onur Yamak yönetiyor. Oyunda oyuncu olarak ise Ferhat Ardal, Onur Yamak, Meriç Çaylak, Şahin Aydın Ertürk, Burak Erbenzer, Murat Sevimli, Mehmet Yıldız, Mesut Kerim Vural, Zeynep Güngül, Şeyma Nur Özkan, İzzet Özcan, Yusuf Dinç, Gökhan Köse, Bahar Gençay, Deniz Özgüneylioğlu, Yadigar Çınar, Rahime Dedeoğlu, Kadriye Ceren Öztürk yer alıyor. 
“İnsanın ruhunu yücelten bir acı, ucuz bir mutluluktan daha değerlidir.” Dostoyevski
“İnsan nasıl suçlu sayılır? Dostoyevski'de adalet biterse suç mu başlar? Raskolnikov'a gerçek suç yoktur dedirtirken kendisi de buna inanmış mıdır? Fakir bir öğrenci Raskolnikov'a göre toplumun yararına olacaksa yasaların boyunduruğundan sıyrılma hakkı, kanunların çiğnenebileceğine inanma düşüncesi cinayet işlemeyi unormalleştirir. Bu inanışla, Raskolnikov’un topluma zarar verdiğini düşündüğü tefeci kadını öldürmesi ile “Suç” ve “Ceza” kavramları derinlemesine tartışılmaya başlanır. Raskolnikov ve yaşamları en az Raskolnikov kadar ikilemeler, iç çatışmalar üzerine kurulmuş diğer karakterler aracılığıyla toplumsal değerlerirdelenir. “Ranskolnikov Sendromu” olarak tıp biliminde yer alan kavram da tam buradan gelir. Kişinin gücünün yetmeyeceğini bildiği halde kendi adaletini oluşturma çabası. Bir insan olağanüstü bir düşünceye ve bilgeliğe sahip ise toplumun adaleti için suç işleme hakkına sahip midir? Dostoyevski size bunu Raskolnikov'un çektiği acılar üzerinden sorgulatıyor. Gerçek suç var mı? Varsa cezasını kim veriyor?

Kaynak: Özge Ebecek