Çorlu Kent Konseyi ev sahipliğinde gerçekleşen Türkiye Kent Konseyi Platformu 31'inci Genel Kurul’unda, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Hülya Perin, Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hanifi Kaya’dan Türkiye Kent Konseyi Platformu Dönem Başkanlığı görevini devraldı.

Ünal Baysan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Genel Kurul’da Trakya’nın en büyük sorunu olan Ergene Nehri’ndeki kirlilik gündeme getirildi.

Genel Kurul’un ardından Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Kent Konseyleri Başkanları ve temsilcilerinin de yer aldığı bir basın açıklaması yapıldı.

Yeniyol Ergene’deki okulları denetledi Yeniyol Ergene’deki okulları denetledi

“NEHİR DEĞİL ZEHİR”
Açıklamayı okuyan Türkiye Kent Konseyi Platformu 31. Dönem Başkanı Hülya Perin, 13 yıl önce şafak harekatı ile başlatılan ve çözüm projesi olarak sunulan “Derin Deniz Deşarjı” projesine rağmen Ergene Nehri’nin hala kapkara olduğunu kaydetti. 

Çorlu’nun bir sanayi başkenti olduğunu vurgulayan Perin, Trakya ekonomisinin katma değer olarak en yüksek işletmelerinin bu bölgede toplandığını hatırlatarak, bunun bedelinin ise kirlilik olduğuna dikkati çekti.

Katı, sıvı, gaz olmak üzere her türlü atığın, her türlü kaynaktan kontrolsüzce bırakıldığı ve zehrin toprak, su kaynakları, hava yoluyla yayılarak, her yeri kuşattığını belirten Perin; “Sanayisi ile şehirleri ile yoğunluğu ile bu büyük cüssenin varlığı Trakya'nın tam ortasına siyah bir imza atmış durumda. Ergene Nehri kaynağında pırıl pırıl akan sularını ana kollara ilerledikçe kirleterek, grileştirerek sonunda simsiyah bir sıvıya dönüştürerek akan bir nehir. Nehir değil, zehir” dedi.

“DÜNYA ÇAPINDA BİR SORUN HALİNE GELDİ”
Ergene Nehri’nin aslında 4’üncü sınıf sıvı olarak tarif edilen, ciddi tehlikeler barındıran bir atık kanalı olduğunu söyleyen Perin, şunları kaydetti: 
“Bu atık kanalı var olduğundan beri içinden geçtiği topraklara hayat vermiş ama artık öyle değil. Nehir suyu zehre dönüşünce su ihtiyacını yeraltı sularıyla karşılanmaya çalışılıyor ama orada da sona geldik. Doğa, bize dur dediğinin işaretlerini vermeye çoktan başladı ama bizler bu yolda duracak gibi gözükmüyoruz! Hızla büyüyoruz. Trakya, bu 'en büyük' olma macerasını yaşarken atıklar meselesini ne yazık ki göz ardı etmiş. Ergene nehir yatağını işgal eden bu siyah sıvı artık dünya çapında bir sorun. 13 yıl önce şafak harekatı ile başlatılan ve çözüm projesi olarak sunulan Derin Deniz Deşarjı projesine rağmen hala kapkara!  Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 56. maddesinde ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.’ demesine rağmen, 
‘Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.’ demesine rağmen Trakya'nın üzerine atılmış bu siyah imza yerinde duruyor. Herkes bölgemizin üzerine yapışmış bu kara lekeden bir an önce kurtulmamız için kamuoyu oluşturmaya, sesimizin duyurulmasına destek olmaya davet ediyoruz. Ergene hayata dönsün diyoruz.”

Genel Kurul’a Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlu eski Belediye Başkanı Ünal Baysan, kent konseyleri başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Kaynak: Serap Cömertoğlu İşcan