Öğrenci ve öğretmenlerin yaz tatili sona erdi.  Tekirdağ genelindeki okullarda 14 bin öğretmen ve 215 bin öğrenci bugün ders başı yapacak. 
Millî Eğitim Bakanlığınca yayımlanan genelgeye göre öğrenci kaydında kayıt parası ücreti alınmayacak, sınıf annesi uygulamalarına izin verilmeyecek, sınıflarda cep telefonu bulundurulmayacak, “hazır bulunuşluk” ve “tarama” gibi adlar altında hiçbir sınav uygulanmayacak.

"TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ" UYGULANACAK
Öte yandan Millî Eğitim Bakanlığınca bu yıl ilk kez ana sınıfı, 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulanmaya başlanacak "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamındaki yeni müfredatın uygulanmasına ilişkin planlanma, öğrenme ortamları, öğrenme ve öğretme süreçleri ile ölçme ve değerlendirmede dikkat edilecek usul ve esaslar illere gönderildi.
Buna göre, tüm çalışmalar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni'nde yer alan öğrenci profili özellikleri merkeze alınarak planlanacak ve uygulanacak.
Ders kitaplarının öğretmen kılavuzlarını ve örtük yönergeleri içerecek şekilde yapılandırıldığı hususunda öğretmenler bilgilendirilecek ve kitapları etkili bir şekilde kullanmaları sağlanacak.
Öğrenme ortamları, öğrenci profili özellikleri, dersin öğrenme çıktıları ve süreç bileşenlerine etkin bir şekilde ulaşılmasını sağlayacak biçimde düzenlenecek. Öğrenme ortamları, öğrencilerin bireysel farklılıkları ve ihtiyaçları dikkate alınarak düzenlenecek ve çevre bilincini geliştirecek etkinliklerle ve öğrencilerin bireysel öğrenme ihtiyaçlarına uygun, öğrenmeyi destekleyen öğretim materyalleriyle zenginleştirilecek.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni ve öğretim programlarına uygun olarak planlanan okul içi ve okul dışı eğitim ve öğrenme-öğretme süreçleri öğrenci profili özellikleri ile ilişkilendirilecek.

Bütüncül bir yaklaşımla ele alınan gelişim sürecinin tamamlayıcısı olan sosyal-duygusal öğrenme becerileri, "erdem-değer-eylem" çerçevesinde yer alan değerler ile sistem düşüncesi bakış açısıyla yapılandırılan okuryazarlık becerilerini geliştirmeye yönelik öğrenme öğretme uygulamaları; öğretmenleri, öğrencileri, okul yöneticilerini, velileri ve diğer paydaşları kapsayacak şekilde planlanarak yürütülecek.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin ölçme ve değerlendirme yaklaşımında olduğu üzere öğrenmeyi destekleyici, geliştirici (biçimlendirici) ölçme ve değerlendirme yöntem ve teknikleri etkin bir şekilde kullanılacak.

YIKILAN OKULLARIN DURUMU

Ertuğrul Fırkateyni şehitleri Tekirdağ’da anıldı Ertuğrul Fırkateyni şehitleri Tekirdağ’da anıldı

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, bir süre önce Tekirdağ’da depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 63 okulun yıkıldığını, yerine ise sadece 8 okul yapıldığını belirterek, “Çocukları 70 kişilik ikili eğitime tabi tutamazsınız; bizim amacımız, tekli eğitim, tam gün eğitime çocukları yönlendirmek olmalı” ifadelerini kullanmıştı.

Yontar, Tekirdağ'da yaşanan Millî Eğitimin sorunlarını da gündemine alarak, şunları kaydetmişti. “Sayın Bakan Yusuf Tekin'e Tekirdağ'da okulların durumuyla ilgili soru önergesi vermiş ve aşağıdaki soruları sormuştum. Tekirdağ'da bulunan tüm okullarımızın dayanıklılık testinden geçirilip geçirilmediği... Depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkma kararı çıkarılan okul var mıdır, eğer varsa hangi okullardır? Deprem riski olması dolayısıyla kaç okul yıkılmıştır, yerine kaç okul yapılmıştır; yapıldı ise bu okullar hangileridir? Sayın Bakanın verdiği cevaptan sonra Tekirdağ'da sınıfların neden 70 kişinin üstünde olduğu, neden bir okul binasının önünde 4 tane okul isminin, 4 tabelanın yer aldığını daha iyi anlamış olduk. Çünkü 63 okul yıkılmış ama yerine sadece 8 okul yapılmış. Yapılmama sebebi de maalesef ki içimizi acıttı, deprem bölgesi savunması yapıldı. Evet, zor bir süreç geçirdik ama deprem bölgesindeki yıkım, diğer bir şehrin yıkımıyla ilgili olmamalı, orada da daha yapılan herhangi bir şey yok. O zaman, siz, 11 şehri imar edeceğiz diye geri kalan şehirleri yok edemezsiniz, oradaki eğitimi sıfırlayamazsınız, çocukları 70 kişilik ikili eğitime tabi tutamazsınız; bizim amacımız, tekli eğitim, tam gün eğitime çocukları yönlendirmek olmalı.” 
Yeni eğitim öğretim yılının başlamasının ardından Tekirdağ’da okul sorununun yaşanıp yaşanmadığı daha net bir şekilde görülecek.

Kaynak: Gökmen Yüce