Türkiye'nin kıyı şeritlerindeki sahillerde, bazı yerlerde işletmeler şezlongdan duşa kadar çeşitli hizmetler için ücret alıyor. Aslında sadece denizden yararlanmak isteyen kişilerden plajlara girişte ücret alınması, yasalara tamamen aykırı.

Bazı işletmeler girişte ücret almamakla birlikte sahil kullanılırken şezlongdan duşa çeşitli hizmetler veriyor ve bunun karşılığında ücret alıyor.
Bu durum yasal olmakla birlikte bu hizmetlerden kullanmanın fiili olarak dayatılması ise yasal değil.

Yasalara göre her vatandaş, ülkenin bütün denizlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilir. Bir plaja girdikten denize girme hakkı sağladıktan sonra bir hizmet veriliyorsa, işletme o hizmet için ücret alabilir. Örneğin şezlong için ücret alabilir. Ama talep olmadan bu da yapılamaz. 'Sen şezlonga oturmasan dahi senden şezlong parası alırım' gibi bir şey söz konusu değil. Belediye o işletmeye işgaliyeyi, halkın plaja girmesini engellemesi için değil, o plaja girenlere hizmet sunması için veriyor. 
Şezlonglar suya bitişik olmamalı, şezlonglar arasında da oranın doğal ortamını bozmayacak şekilde mesafe olmalıdır. Eğer plaj şezlonglarla tamamen dolarsa havlusuyla gelip sadece denizden yararlanmak için gelen kişiler için yer kalmazsa bu da hukuka aykırı olur.

Eğitim yatırımlarının son hali değerlendirildi Eğitim yatırımlarının son hali değerlendirildi

KİRALAMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ
Tekirdağlıların ve çevre illerden gelenlerin denize girdiği Kumbağ sahilinde ise şemsiye ve 2 şezlong 300 liradan satılıyor. Plaja gelenlere şemsiye ve şezlong dayatılmasa da şezlonglar arasında bulunması gereken mesafenin ihlal edildiği göze çarpıyor. 
300 lira fiyatın ise hangi kriterlere göre belirlendiği merak konusu. Öte yandan vatandaşların bu şemsiye ve şezlongları kiralamak gibi bir mecburiyetleri bulunmuyor.

Kaynak: Özge Ebecek