Lezzetli bir atıştırmalık olarak tercih edilen, ara öğün olarak da tüketilebilen kuruyemişlerin bünyeye bir çok faydası bulunuyor. Enerji veren, tok tutan, doymamış yağ asitleri açısından zengin, protein, vitamin ve mineral deposu kuruyemişlerin fiyatları hayrete düşürüyor.

Minik öğrencilerde ayrılık kaygısı Minik öğrencilerde ayrılık kaygısı

Trakyagazetesi Kuruyemiş El Yakıyor2
Tekirdağ’daki bir kuruyemiş dükkanından alınan fiyat bilgilerine göre rekor Antep fıstığının. Antep fıstığı magnezyum, fosfor, potasyum, ve B vitaminleri gibi birçok önemli mineral ve vitamin kaynağı olma özelliği taşıyor. 100 gram Antep fıstığı için ise kuruyemişçiye 80 TL ödemeniz gerekiyor. Zira Antep fıstığının kilosu tam 800 lira. Bağırsak sağlığını düzenleyen ve buradaki emilimi artıran Antep fıstığı kalp, damar, akciğer ve bağırsak gibi vücudun birçok organ ve sistemine de destek oluyor.
Bademin kilosu 450 TL, fındık içinin kilosu 600 TL, içerisinde kaju, Antep fıstığı fındık içi, tuzlu fıstık ve badem olan, lüks karışık olarak tezgahlarda karşımıza çıkan türlerin kilosu 550 TL’den satılıyor. İçerisinde çıtır leblebi ve normal leblebinin daha çok, fındığın daha az olduğu, bademin olmadığı, normal karışık olan adlandırılan türlerin ise kilosu 370 TL’den satılıyor. En uygun fiyatlı kuruyemiş ise leblebi. Tekirdağ’daki kuruyemişçilerde leblebinin kilosu 180 TL. Beyaz leblebi ise 200 TL. Tava kabak çekirdeğİ ve Nevşehir kabak çekirdeğinin kilosu 450 TL.
Bir çok hastalığa ve çocukların beyin gelişimine destek olan en önemli kuruyemiş çeşidi ise ceviz. Ceviz araöğün olarak tüketilmesinin yanı sıra bir çok tatlıyla birlikte de soframıza geliyor. Cevizin kilosu 540 TL. Kuru üzüm 300 lira. Sarı Besni ve kara Besni ise 280 TL.

Trakyagazetesi Kuruyemiş El Yakıyor3
Sindirim sistemini düzenleyen, cilt sağlığını destekleyen, vücudun kendisini onarması için ihtiyaç duyulan vitaminleri sağlayan, kilo vermeye yardımcı olan, beyin sağlığını destekleyen, yaşlanmanın etkilerini azaltan, kansere karşı savaşmaya yardımcı olan, kalp krizi riskini azaltan kuruyemişler insan hayatında önemli bir yere sahip. Fakat her çeşidi her bütçeye uygun olmadığı için, bir çok kişi bu gıdalardan uzak durmak zorunda kalıyor. 
Türkiye, kuruyemiş yetiştiriciliği açısından zengin olsa da fiyatlar her zamla biraz daha artıyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, birçok Arap ülkesine de önemli oranda kuruyemiş ihraç eden Türkiye’de, fıstık Silifke, Anamur, Osmaniye’de, badem Siirt yöresi ve özellikle Ege Bölgesi'nde bulunan Datça’da, sarı leblebi Manisa-Kula, Çorum, ve Kütahya-Tavşanlı’da, beyaz leblebi Denizli-Tavas’ta, fındık Giresun, Ordu-Bulancak’ta, kabak çekirdeği Trakya Bölgesi'nde bulunan Edirne’de, ayçekirdeği çerez olarak Kayseri ve Erzurum’da, Antep fıstığı ise Gaziantep ve  Siirt’te yetiştiriliyor.
Yetiştiricilikte her gün kendini biraz daha ileri taşıyan Türkiye’de yer alan Tekirdağ’daki kuruyemişçiler, en çok, uygun fiyatlı kuruyemişlerin tüketildiğini  belirtiyor. Uygun fiyatlı kuruyemişlerin başında leblebi çeşitleri geliyor.
Nohuttan elde edilen leblebi, zengin içeriği ile sinir sistemini destekleyen vitaminlere sahip. Düzenli olarak leblebi tüketilmesi, genel sağlık sistemi üzerinde birçok olumlu etkiye sahip. A,B6,C,E,K vitaminlerini taşıyan leblebide protein, yağ, lif, karbonhidrat, potasyum, demir, bakır,sodyum, manganez, çinko, kalsiyum da bulunuyor.

Kaynak: Özge Ebecek