Malkara’nın Kırıkali Mahallesi’nde “Sorgum hasadı etkinliği” düzenlendi. 
Etkinlikte konuşan Tekirdağ İl Müdürü Oktay Öcal, İl Müdürlüğü tarafından TAKE Projesi kapsamında %75 hibeli yürütülen Silajlık Sorgum Üretimin Yaygınlaştırılması Projesinin çiftçi koşullarında sonuçlarını görmek, sorgum bitkisini üreticilere tanıtmak için bir araya geldiklerini söyledi. 
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin son yıllarda çok yoğun olarak yaşandığını aktaran Öcal, şöyle devam etti:
“Ancak, tarımda yeni yöntemlerle, yeni tekniklerle, kuraklığa dayanıklı yeni çeşitlerle ve dayanıklı türlerle yolumuza devam etmek, kuraklıkla mücadele ederek üretim yapmak zorundayız. Hayvan beslemenin olmazsa olmazı silajdır. Silaj yemleri hayvanlar tarafından iştahla tüketilen, sütte yağ oranını yükselten, kalitesi yüksek kaba yemlerimizdendir.”
Suyun mutlaka idareli kullanılması gerektiğine işaret eden Öcal, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi kuraklıkla mücadele için diğer silajlık yemlere göre daha az su tüketen sorgum bitkisini sizlere tanıtmak, hayvan yetiştiricimizin kullanımına sunmak istedik. Bu projede amacımız, kurak, yarı kurak bölgelerde, sulamanın kısıtlı veya mümkün olmadığı alanlarda çok az su kullanarak aynı verimi alabileceğiniz, kuraklığa dayanıklı sorgum bitkisinin, mısıra alternatif olarak yetiştirilmesini sağlamak ve yem üretimine ekonomik anlamda destek olmaktır. Beklentimiz hayvan yetiştiricilerimizin silajlık sorgum ekilişlerine ilgi duymalarıdır. Bu yıl sorgum ekenlerden olumsuz bir eleştiri almadık ve verimlerden gayet memnun olduklarını görüyoruz, şimdiden bereketli olsun." 

Malkara Belediye Meclisi toplandı Malkara Belediye Meclisi toplandı

Hasat sonrasında köy kahvesinde yetiştiricilere Tekirdağ Tarımsal Üretim Planları, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünlerinde uygulanacak yeni destekleme modeli hakkında bilgiler verildi.
Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Tekirdağ genelinde bu sezon 11 ilçede 3000 dekar alanda Silajlık Sorgum Projesi uygulanmıştır. Proje kapsamında, hayvan beslenmesinde ikame bir yem kaynağı olarak zengin besin içeriğiyle gittikçe önem kazanan önemli bir buğdaygil bitkisi olan Silajlık Sorgumun bölgedeki üretim miktarının artırılması amaçlanıyor. 
Programa Kırıkali Mahallesi ile çevre mahalle muhtarları, üreticiler ve teknik personel katıldı.

Kaynak: Haber Merkezi