Stanford Üniversitesi bilim insanı Prof. John P. A. Loannidis’in hazırlığını gerçekleştirdiği ilk yüzde 2’lik dilimde bulunan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesi Elsevier veri tabanında “kariyer boyu” ve “son yıllık” olmak üzere iki ayrı formatta açıklandı.
Bilim insanları, standart Science-Metrix sınıflamasına göre 22 bilim alanı ve 174 alt alanda sınıflandırılmıştır. Listelerin oluşturulmasında “nitelikli yayın sayısı”, “yayınlara yapılan atıflar”, “h-indeksi”, “hm-indeksi” gibi göstergeler dikkate alınmıştır. Bilim insanları için alana ve alt alana özgü yüzdelik dilimler de oluşturulmuştur. Bu çalışmada Elsevier tarafından ICSR Lab (https://www.elsevier.com/icsr/icsrlab) aracılığıyla sağlanan Scopus verileri kullanılmıştır.
Temel olarak atıf bilgilerinin ölçüt alındığı bu sıralamalarda dünya genelinde toplam 204 bin 643 bilim insanı “kariyer boyu” listede; 210 bin 198 bilim insanı ise “son yıllık” listesinde yer almayı başardı. Türkiye özelinde ise 1040 araştırmacı bilim insanı “kariyer boyu” listesine 1395 araştırmacı bilim insanı “son yıllık” listeye girmeye hak kazandı.
Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin üst üste 4. kez “kariyer boyu etki” kategorisinde yer
alarak önemli bir başarıya imza attı. Bu kategoride, NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ateş ve Çorlu Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süreyya Meriç Pagano yer alarak üniversitenin bilimsel ilerlemesine önemli katkı sağladı.
“Yıllık etki” kategorisinde ise Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ateş, Nabiltem’den Doç. Dr. Elif Burcu Aydın, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Bal, Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesimi Uludağ yer aldı.
NKÜ’lü akademisyenlerin başarısı
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden 6 bilim insanı, Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi”nde yer aldı
Editör: Trakya Gazetesi
Yorumlar