CHP’li Öztrak, yılın ilk 6 ayında faiz giderleri, pek çok kalemde harcamaların katlandığına, buna karşın dar ve sabit gelirli vatandaşların ödediği vergilerin olağanüstü seviyelere ulaştığına dikkat çekti.
Faiz, kira, müşavirlere ödemeler, KÖİ garanti ödemeleri, örtülü ödenek ve Cumhurbaşkanlığının harcamaları gibi kalemlere bu dönemde 700 milyar liraya yakın kaynak akarken, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılmasının maliyetinin 33 milyar lira olarak açıklandığını hatırlatan Öztrak, “Bütçe bir tercih meselesidir. Ve bütçe rakamları bize şunu gösteriyor: Sarayın tercihi millet değildir” değerlendirmesinde bulundu.
 CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, sosyal medya hesabından, yılın ilk 6 ayına ilişkin bütçe verilerini değerlendirdi. Öztrak, yaptığı açıklamada şunları belirtti:
 
“Bu yılın ilk 6 ayında bütçe açığı geçen yıla göre yüzde 54,6 artarak 747 milyar liraya çıktı. Geçen yılın faiz dışı bütçe açığından Merkez Bankası’na devredilen KKM ödemeleri düşülünce, ilk 6 ayda faiz dışı dengedeki düzelmenin de sınırlı olduğu görülüyor. Geçen yılın aynı dönemine göre faiz harcamaları ikiye katlanarak 575 milyar liraya ulaştı. Geçilmeyen yollar ve köprüler, uçulmayan havalimanları için yapılan garanti ödemeleri 15 milyar lira artışla 40,5 milyar liraya; müşavir firma ve kişilere ödenen para 10,5 milyar lira artışla 16 milyar liraya, bina kiralama giderleri 21,8 milyar lira artışla 34,3 milyar liraya yükseldi. Cumhurbaşkanlığının harcadığı para 4 milyar lira artışla 6 milyar liraya; örtülü ödenekten yapılan harcamalar da aynı şekilde 4 milyar lira artışla 6 milyar liraya çıktı. Sadece bu kalemlerden harcanan para 700 milyar liraya yaklaşıyor. Buna karşın; AK Parti Grup Başkanının açıklamasına göre en düşük emekli aylığını 12 bin 500 TL’ye çıkarmanın 6 aylık maliyeti 33 milyar lira!”
 
“FATURA DAR VE SABİT GELİRLİ VATANDAŞA ÇIKTI”
“Peki bu harcamalar nasıl finanse edildi? İlk 6 ayda; dilimlerdeki ayarsızlığın da etkisiyle milletten toplanan Gelir Vergisi 328 milyar lira arttı, 588 milyar lira oldu. Milletin ekmek alırken bile ödediği dahilde alınan KDV 311 milyar lira artışla 437 milyar liraya yükseldi. Artık özel olmaktan çıkan, akaryakıttan beyaz eşyaya ve hatta kolalı gazoza kadar her şeyden kesilen, Özel Tüketim Vergisi üzerinden toplanan para 284 milyar lira artışla 609 milyar liraya çıktı. Ağırlıklı olarak dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızdan toplanan bu vergilerden gelen para, geçen yılın aynı dönemine göre 923 milyar lira artışla 1,6 trilyon liraya ulaştı.
 
“BÜTÇE TERCİH MESELESİDİR”

Uçarken kemençe çaldı Uçarken kemençe çaldı

“Saray Hükümeti; rasyonelleşme diyerek, bütçe disiplini diyerek, dezenflasyon süreci diyerek hikaye anlattı… Ama fatura vatandaşa çıktı… Millet açlık sınırının altındaki asgari ücretle, durmak bilmeyen enflasyonla ezilirken, Saray ve şürekası vatandaşın sırtından tatlı hayat yaşamaya devam etti. Bütçe bir tercih meselesidir. Ve bütçe rakamları bize şunu gösteriyor: Sarayın tercihi millet değildir.”

Kaynak: Haber Merkezi