Tekirdağ’da Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı tarafından, “2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası” kapsamında, lösemi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yürüyüş düzenlendi. 
LÖSEV görevlileri ve gönüllüleri, bazı siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve üyeleri ile vatandaşlar, Süleymanpaşa ilçesindeki Çinili Fırın önünde toplandı. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar da yürüyüşe destek verdi. 

RENKLİ GÖRÜNTÜLER OLUŞTU
Burada katılımcılar üzerinde “2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası, Biz Kazanacağız” yazılı pankart ile “sevgi, iyilik, umut” yazılı dövizler taşıdı. 
Hükümet Caddesi’nde marşlar eşliğinde yürüyen gruba, çevredeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. Polis ekipleri yürüyüş dolayısıyla güvenlik tedbiri aldı. 
Löseminin rengi olan turuncu ağırlıkta giyimleriyle haftanın önemine dikkati çeken katılımcılar, coşkulu sloganlar eşliğinde devam eden kortejde LÖSEV Marşı’nı söyleyerek birlik ve beraberliklerini gösterdi. Kostümlü gönüllülerin de eşlik ettiği kortejde renkli görüntüler oluştu. Yürüyüş, Tekirdağ Valiliği önünde sona erdi. 
Burada saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu ve Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. 
Program akışını ise kürsüden minik bir LÖSEV gönüllüsü sundu.

“BİZ KAZANACAĞIZ” MESAJI VERDİLER


LÖSEV’den Kübra Nur Çiçen, gazetecilere yaptığı açıklamada, 26 yılı geride bırakan Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfının, löseminin önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu vurgulamak için 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda Türkiye’nin dört bir yanında farkındalık etkinlikleri düzenlediğini söyledi. 
Türkiye genelinde binlerce gönüllüsü ve vakfa kayıtlı hasta ve aileleriyle bir arayan gelen LÖSEV’in “biz kazanacağız” mesajı verdiğini aktaran Çiçen, “Hem gönüllü ve kayıtlı ailelerini buluşturmuş olduk hem de lösemili çocukların sesini herkese duyurduk. Katılımcılar yol boyunca sloganlarla birlikte sevgi, iyilik ve umut dolu ‘mücadelemiz sürüyor’ mesajı verdi” dedi. 

Tekirdağ LÖSEV İl Temsilcisi Sabahat Tehnova da yürüyüşe destek veren herkese teşekkür etti. 

Dbfc8De0 9131 4476 A0Cd 4Ab6A8D231B8D2A1154D 7740 49A4 9714 E6384D3Fa008325B7Dde 4F1E 4798 8881 Ab872C570Ffb

LÖSEMİ NEDİR?
Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35'ini lösemiler oluşturur ve birinci sıradadır. Lösemiler hücre cinsine göre ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) ve AML (Akut Myeloblastik Lösemi) olmak üzere 2 ana gruba ayrılır. Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir. Türkiye’de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir.
Lösemi nedenleri henüz tam olarak aydınlatılmamıştır. Sitogenetik ve moleküler tekniklerdeki yeni gelişmelerle genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen ve türevleri (bali, vs.), böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir. Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır. 1 yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır.

Herhangi bir etkiyle damarlarımızda dolaşan kanın esas yapım yeri olan kemik iliğimizdeki ana hücrelerde oluşan şifre değişikliği ile blast adını verdiğimiz olgun olmayan kan hücrelerinde artış meydana gelmektedir. Bu hücreler hızla yayılarak kemik iliğini, lenf bezlerini, dalağı, karaciğeri, beyin ve merkezi sinir sistemini tutmaktadır.

LÖSEV
LÖSEV’in internet sitesinde vakıf hakkında şu ifadeler kullanılıyor:

İşaret diliyle İstiklal Marşı'nı okumanın gururunu yaşadılar İşaret diliyle İstiklal Marşı'nı okumanın gururunu yaşadılar

“LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı, 1998 yılında kuruldu. Lösemili çocukları tedavi amacıyla SSK Ankara Çocuk Hastanesine yatırdığımız ilk günlerdi... Hastane yönetiminden çocukların odaları için küçük bir televizyon talebine aldığımız olumsuz yanıt sonrasında o hastanede çalışan doktorlar, hemşireler ve personel, aramızda para toplayarak küçük bir televizyon aldık. İlk zamanlarda bir çocuğumuzun yol parasını ya da okul ihtiyacını karşılamak bizler için büyük sorundu. Ancak günler geçtikçe büyüdük, güçlendik; projeler geliştirdik, hedeflerimizi büyüttük. Çocuklarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için dürüstçe ve tüm enerjimizle çalıştık.
 
2000 yılında Türkiye'nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE'yi, 2008 yılında lösemili çocukların ücretsiz kolej eğitimi alabilecekleri Lösemili Çocuklar Okulu’nu, 2010 yılında ise tedavileri için Ankara dışından gelen ailelerimizin tedavi esnasında uzun veya kısa dönem konaklayabilmeleri için Lösemili Çocuklar Köyü’nü hayata geçirdik. Bu süre zarfında sadece lösemili çocuklar ve kanser hastalarını değil, tüm Türkiye’yi lösemi, kanser ve korunma yolları konularında bilinçlendirdik, köklü çözümler yaratmayı, toplumsal ve kalıcı hizmetler vermeyi sürdürdük.
 
2015 yılında ise “insanlık ölmesin, insanlar da ölmesin” diyerek Avrupa’nın ilk, ülkemizin en donanımlı Lösemili Çocuklar Kenti ve multidispliner hastanesi LÖSANTE’yi ülkemize kazandırdık.
 Bugün yüzlerce çalışanı, on binlerce hasta ve aileleri, milyonlarca gönüllümüz ile kocaman bir aileyiz…
LÖSEV Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyet Üyeleri hiç bir ücret-harcırah-yolluk-huzur hakkı vb. almazlar.”

Kaynak: Gökmen Yüce