Tekirdağ’da AFAD'ın verilerine göre 5 Ağustos’ta saat 00.34'te merkez üssü Süleymanpaşa olan 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
AFAD, Marmara Denizi'nde yaşanan depremin derinliğinin 14.38 kilometre olduğunu açıkladı. Son dönemde Tekirdağ ve çevresinde yaşanan depremler, kentsel dönüşüm konusunu bir kez daha gündeme getirdi.
“BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI”
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Cemal Polat, gazetemize yaptığı açıklamada, deprem uzmanlarının Marmara Denizi’nde deprem beklentisini dile getirdiklerini söyledi.
Marmara Denizi’nde büyük bir depremin gerçekleşme olasılığının yüksek olduğuna işaret eden Polat, “Hükümetin bu konuda bir an önce önlem alması gerekiyor. Bununla ilgili yatırımlara hız verilmeli. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bu konuyla ilgili Altınova tarafında master planlar yapmıştı ve çalışmalar başlatmıştı. Ancak belediyenin tek başına bu çalışmaların altından kalkması mümkün değil. Buna bütçesi yetmez. Hükümetin bu konudaki tavrı çok önemli” dedi.
ALTINOVA’YA DİKKAT ÇEKTİ
Polat, 1999 yılındaki depremden sonra deprem parası toplandığını anımsatarak, şöyle konuştu:
“Şimdi bunların hiç biri ortada yok. İstanbul’da toplanma alanları imara açılmıştı. Tekirdağ’da da baktığımız zaman bazı bölgelerde toplanma alanlarımız var. Ama bizim en büyük sıkıntımız Altınova bölgemiz. Özellikle Ördekli Dere bölgesi. Yine Değirmenaltı bölgesi. Orada çok katlı yüksek binalar yok ama binaların büyük kısmı çok eski. Bu bölgelerde bir an önce kentsel dönüşüm gerçekleştirilmeli. Bu bölgeler kaygan zemin üzerinde, aynı şekilde eski tugayın olduğu bölgeler kaygan zeminli ve buralarda çok katlı binalar var. Bu alanlarda bir an önce çalışma yapılmalı.”
Deprem konusunda acil çözüm bulunması gereken konular olduğuna işaret eden Polat, “Resmi kurumların olduğu bölgemiz var. Özellikle Tarım İl Müdürlüğünün olduğu bölge. O binalar yığma bina. Bu bölgenin derhal boşaltılması lazım. İkincisi, çok riskli bölgeler derhal boşaltılmalı. En riskli bölgeler Altınova’dan tutun, tugayın altındaki bölge, Ördekli Dere bölgesi. Değirmenaltı bölgesi de acilen tahliye edilmeli. Buradaki binalar, zemini sağlam bölgelere taşınmalı. Kentsel dönüşüm yapılmalı. Güçlendirme pahalı bir sistem. Yıkıp yapmak daha uygun bir yöntem.”