TMO Tekirdağ Başmüdürü Bihter Demiral, yaptığı yazılı açıklamada, TMO Tekirdağ Başmüdürlüğü liman silolarında ve bağlı Çorlu, Hayrabolu, Malkara, Muratlı, Silivri ajans amirlikleri ile Şarköy, Evreşe Tesis ekiplerinin 2024 yılı TMO Hububat Alım Dönemi için hazırlandığını belirtti. 

TMO’ya arpa satmak isteyen üreticiler için randevu sisteminin 10 Haziran’da 
açıldığını ve üreticilerin arpa randevusu almaya başladığını aktaran Demiral, şunları kaydetti:
“Matlı Lisanlı deposunda arpa alımlarına 10 Haziran’da ve TMO işyerlerimizde arpa alımlarına 11 Salı günü randevulu olarak başlamıştır. Buğday satmak isteyen üreticilerimiz için randevu sistemi 12 Haziran 2024 Çarşamba
günü saat 09:00 itibariyle açılacak ve üreticilerimiz buğday randevusu alabilecektir. Buğday alımlarımıza lisanslı depolarda 20 Haziran 2024 Perşembe; TMO işyerlerimizde 24 Haziran 2024 Pazartesi günü başlanacaktır. TMO işyerlerimizle birlikte Trakya Evren, Kainat Ergene, Hicaz, KFM ve Hayrabolu TMO-TOBB Lidaş Lisanslı depolarında da randevulu olarak buğday alımlarımız devam edecektir.
2024 yılı hububat alım fiyatları 6 Haziran’da açıklanmıştır.”

TMO Tekirdağ Başmüdürlüğü hinterlandı dahilinde,
 Tekirdağ Başmüdürlüğü Silo Tesisleri
* Evren Geçici Alım Merkezi
* İmpaz Geçici Alım Merkezi
* Karacakılavuz Alım Merkezi
 Muratlı Ajans Amirliği
* Küçükkepenekli Geçici Alım Merkezi
 Çorlu Ajans Amirliği
* Yenice Geçici Alım Merkezi

 Hayrabolu Ajans Amirliği
* Dambaslar Geçici Alım Merkezi
 Silivri Ajans Amirliği
* Semizkumlar Geçici Alım Merkezi
* Çanta KFM Geçici Alım Merkezi
* Çatalça Geçici Alım Merkezi
 Malkara Ajans Amirliği
* Malkara Borsası Geçici Alım Merkezi
* Şarköy Tesisli Ekip Şefliği
* Evreşe Tesisli Ekip Şefliği,
olmak üzere 8 sabit iş yeri, sabit işyerlerine bağlı 10 geçici alım merkezi ve
protokol imzalanan 6 lisanslı depo olmak üzere toplam 24 alım noktasında faaliyette
bulunmak üzere hazırlanmıştır.
TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri:
* Trakya Evren Lidaş- Süleymanpaşa
* Hicaz Lidaş-Çorlu
* TMO-TOBB Lidaş, Hayrabolu
* Kainat Lidaş, Ergene
* KFM Lidaş Silivri-İSTANBUL
* Matlı Lidaş, Ergene
Randevular, e-Devlet uygulamasından veya https://www.tmo.gov.tr ve https://randevu.tmo.gov.tr web adreslerinden alınabileceği gibi başmüdürlük ve ajans amirliklerinden de alınabilecektir.
Üreticilerin cep telefonlarının doğru girilmesi amacıyla randevu alma aşamasında bir defaya mahsus cep telefonlarına SMS ile onay gönderilecek ve üreticilerin onay kodunu girmesini müteakip üreticilerin cep telefonu olarak kaydedilecektir.
Üreticiler tarafından her randevu alındığında; randevusu ile ilgili detaylı bilgi, referans numarası ve randevu iptal linkinin yer aldığı SMS gönderilecektir. Ayrıca randevu tarihinden bir veya birkaç gün öncesinde üreticilere aynı bilgilerin yer aldığı randevu hatırlatma SMS’i gönderilecektir.
Buğday ve arpa ÇKS kaydı bulunan üreticilerden ürün bazında ÇKS’de kayıtlı üretim miktarı kadar alım yapılacaktır. Üreticilerimizin randevu tonajına uygun miktarda ürün getirmesi önem arz etmektedir.
Eski yıl mahsulü veya ithal ürünler (ELÜS dahil) kesinlikle alınmayacak. Eski yıl mahsulü veya ithal ürünlerin TMO’ya satışının yapıldığı ya da
yapılmaya çalışıldığının tespiti halinde üreticinin, kuruma ürün satışı 2 yıl yasaklanacaktır.

Bakanlığık tarafından, hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 2024 yılında; ÇKS’ye kayıtlı buğday ve arpa üreticilerine, kayıtlı üretim miktarı kadar tüm kesimlere (TMO veya piyasa aktörlerine) yapılan satışlar için ton başına buğdayda 1.750 TL, arpada ise 750 TL’ye kadar fark ödemesi desteği verilecek.
Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına (TMO ve ELÜS) müteakip 45 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak.
Üreticilerin lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkanları bulunmaktadır.
TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır.
Damperli araçlardan boşaltma ücreti alınmayacaktır.
Geçici alım merkezlerinde %1 Hizmet Bedeli kesintisi yapılacaktır.
TMO Tekirdağ Başmüdürlüğü ve bağlı Ajans Amirlikleri, 2024 yılı hububat alım
kampanyasına hem teknik personel hem de alt yapısıyla, kendisine yönelecek hububatın
tamamını almak üzere hazır.

Kaynak: Haber Merkezi