Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında planlanan “Depremde Arama ve Kurtarma EğitimleriTekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde başladı.
6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda, ülkede yaşanabilecek her tür afet ve acil durumlara müdahalede görev alacak arama ve kurtarma ekiplerinin etkin müdahalede bulunabilmesi için kapasitelerinin arttırılması gerektiği AFAD tarafından belirtilerek, TAMP kapsamında, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının müdahale kapasitesinin arttırılmasına yönelik 100.000 kişiye depremde arama ve kurtarma eğitimi verilmesi planlanıyor. Söz konusu eğitimler NKÜ’de başladı. 

UYGULAMALI EĞİTİM VERİLİYOR
Oluşturulan ekipler, Tekirdağ AFAD İl Müdürlüğü’nden Arama Kurtarma Teknisyeni Samet Günay tarafından Rektörlük Konferans Salonu’nda verilen teorik kısım sonrası ayrıca AFAD İl Müdürlüğü’nün yanındaki temsili enkaz alanında uygulamalı eğitimlerden geçiyor. Ekipler burada kurtarma ekipmanlarını kullanmayı öğreniyor, gerekeli güvenlik önlemlerini alarak enkazdan ses dinliyor, kırıcı kullanıyor, enkaz altından sedyeyle yaralı çıkarmayı öğreniyor.
İlk hafta akademik ve idari personel katılımcılarından Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Arama ve Kurtarma (TNKUT*) ekibi oluşturularak gerekli eğitim alındı.
Mayıs ayına kadar sürecek eğitimlerde ikinci ve üçüncü hafta üniversitenin Acil Durum Kapsamında Kurtarma Ekipleri eğitim alacak, sonraki dört hafta ise öğrenciler gruplar halinde söz konusu eğitimi alacak. Eğitim sonunda oluşturulan Arama ve Kurtarma ekiplerinin üyelerine AFAD tarafından sertifika verilecek.

Trakyagazetesi Tekirdağ’ın “Deprem Savaşçılarından” Sıkı Hazırlık 2

Kaynak: İlkay Danacılar