İklim değişikliği arazi tahribatına neden olacak mı? İklim değişikliği arazi tahribatına neden olacak mı?

Tekirdağ kültür, turizm ve sanayisinin yanı sıra yöresel lezzetleriyle de öne çıkıyor. 
Bu yöresel lezzetlerden biri de ağızda nefis bir tat bırakan meşhur Tekirdağ bulaması. Özellikle Tekirdağ’ın köylerinde büyük emekler verilerek üretilen bulama, festivallerde de yerini alıyor. 
Yapımı oldukça zahmetli, tadı ise nefis bir lezzet olan bulama, geçmişte Trakya bölgesindeki pek çok ilde hazırlanırken günümüzde yalnızca Tekirdağ’da pişirilmeye devam ediyor. 

Trakyagazetesi Tekirdağ’ın Köylerinde “Bulama” Mesaisi3
Süleymanpaşa’nın yöresel yemekleri listesinde oldukça güçlü bir yer tutan bulama, üzüm pekmezinin çöven otuyla karıştırılması ve helva kıvamına getirilmesiyle ortaya çıkıyor. Kaymak kıvamında bir çeşit helva benzeri bir tatlı olan bulama, kent dışından da yoğun ilgi görüyor. 

Trakyagazetesi Tekirdağ’ın Köylerinde “Bulama” Mesaisi2
Üzüm suyu, çöğen, toz şeker, ceviz içi, şıra toprağı ile  bulama tavası, tahta büyük kaşık, ve üzüm teknesi kullanılarak elde edilen bulamanın yapımı ise şöyle:

“Trakya’da bağcılık en çok Tekirdağ’da yapılmaktadır. Bulamanın ilk malzemesi de üzümden elde edilen şıradır. Bir tahta tekne içine konan olgunlaşmış üzümler ayakla veya çizme ile çiğnenir. Çıkan üzüm suyu (şıra) kazan içinde bir gün bekletilip, çöğen kaynatılıp şıra içine konur. Karışımın rengi kararana kadar şeker ilave edilir. Şıra pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır ateşte emdirilir. Çöğen suyundan köpük yapılıp içine atılır. Kazan içinde büyük bir tahta kaşıkla köpükleri alınır. Konu komşu hep beraber büyük bakır kazan içinde tahta kaşıkla karıştırdıkları malzeme beyazlaşmaya başlayınca ateşten indirilir. Kaplara boşaltılır. Üzerine ceviz içi serpilir. Teneke kutularda veya kavanozlarda muhafaza edilir.”
Süleymanpaşa ilçesine bağlı Semetli Mahallesi’nde de “bulama” yoğun şekilde üretiliyor. Bu geleneği yıllardır sürdüren Semetlililer, kavanozlara koydukları bulamayı özellikle kış aylarında tüketiyor.

Kaynak: İlkay Danacılar