“Mavi gözlü şehir” Tekirdağ, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi yapılarıyla da dikkati çekiyor. Kenti ziyaret edenler, deniz, kum ve güneşin keyfini yaşadıktan sonra Tekirdağ’ın tarihi camilerini de ziyaret ederek, geçmişe yolculuk etme fırsatı yakalıyor. 

Bu camilerin başında ise Ertuğrul Mahallesi Mimar Sinan Caddesi’nde bulunan ve 1554 yılında Sadrazam Damat Rüstem Paşa (1500-1561) tarafından yaptırılan Rüstempaşa Camisi geliyor. Tekirdağ kent merkezi ve diğer ilçelerde bulunan camiler de ilk günkü ihtişamlarıyla dimdik ayakta duruyor.

Tekirdağ'da uyuşturucu operasyonu: 7 gözaltı Tekirdağ'da uyuşturucu operasyonu: 7 gözaltı

Trakyagazetesi Tekirdağ’ın Tarihi Camileri Zamana Meydan Okuyor2

Trakyagazetesi Tekirdağ’ın Tarihi Camileri Zamana Meydan Okuyor3


TEKİRDAĞ’IN TARİH KOKAN CAMİLERİ

ESKİ CAMİ: Ertuğrul Mahallesindedir. 1831 yılında Zahire Nazırı Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. 1912 yılında yıkılan minaresi Cumhuriyet döneminde yeniden inşa ettirilmiştir. Minaresi kesme taştan ve tek şerefelidir. Caminin son cemaat yeri iki katlı olup, yirmi penceresi mevcuttur.

ORTA CAMİ : Orta cami mahallesinde hükümet caddesi üzerindedir.1855 yılında Kürkçü Sinan Bey’in yaptırdığı caminin yıkılması üzerine hayırsever vatandaşlar tarafından eski yerine yeniden yaptırılmıştır. Eski Cami ile Rüstempaşa camii arasında kaldığı için bu ad verilmiştir.

RÜSTEMPAŞA CAMİ : Ertuğrul mahallesinde Mimar Sinan Caddesindedir. 1554 yılında Sadrazam Damat Rüstem Paşa (1500-1561) tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın eseridir. Tekirdağ’ın en güzel camilerindendir. Kesme küfeki taşından yapılmıştır. Tek şerefeli minaresi caminin sağındadır Giriş kapısı ceviz ağacı üzerine fildişi kakmalıdır. Kapı ve pencere kanatları geometrik motiflerle bezenmiştir.Bahçedeki yuvarlak 5 sütunlu mermer şadırvan Abdülmecit zamanında yapılmıştır. Doğusundaki kütüphane, hamam, medrese yıkık bir haldedir. Batısında bulunan 6 kubbeli bedesten sağlam olup, 1965 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilmiştir. Camii yaptıran Rüstem Paşa’nın türbesi İstanbul’da Şehzade camii bahçesindedir. Caminin Marmara Denizi’ne bakan cephesinde Valiliğimizce bedesten hüviyetinde çarşı inşa ettirilmiştir.

SOHTEOĞLU CAMİ : Tuğlacılar Lisesi karşısında kiremit örtülü camidir. Küçük avlusunda gömülü Sohtezade Ahmet tarafından 1777 tarihinde yaptırılmıştır. 1949 yılında tamir edilmiştir.

HASAN EFENDİ CAMİ : Bu adla anılan mahallededir. Ahşap olup, caminin bahçesinde gömülü olan Şer’iye Başkatibi Hasan Efendi tarafından 1627 yılında yaptırılmıştır.

YUSUF AĞA CAMİ : Muratlı Caddesi üzerinde olup, 1790 tarihinde Yusuf Ağa tarafından yaptırılmıştır.

MİRLİVA HÜSEYİN PAŞA CAMİ : Merkez ilçeye bağlı İnecik köyündedir. 1498 yılında yapılmıştır. Ters “T” planlıdır.

SÜLEYMANİYE CAMİ : Çorlu ilçesindedir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1521 yılında yaptırılmıştır. Mimar Acem Ali’nin eseridir.

AYAZ PAŞA CAMİ : Saray ilçesindedir. Ayaz Mehmet Paşa tarafından 1539 yılında yaptırılmıştır. Şirin ve küçük bir camidir. Kesme taştan yapılmıştır.
Güzelce Hasan Bey Cami : Hayrabolu ilçesinde olup, Güzelce Hasan Bey tarafından 1499 yılında yaptırılmıştır.

TURHANOĞLU ÖMER BEY CAMİ : Malkara ilçesindedir. Fatih’in ünlü komutanlarından Turhanoğlu Ömer Bey tarafından 1494 yılında yaptırılmıştır.

TAŞOĞLU CAMİ : Malkara ilçesindedir. Hacerzade İbrahim Bey tarafından 1406 yılında yaptırılmıştır. Minaresinin taş işçiliği değerlidir.
TÜRBELER

AHMED-İ SARBAN TÜRBESİ : Hayrabolu ilçesindedir. Kanuni Sultan Süleyman devrinde yaptırılmıştır. Kanuninin Deve kolları komutanıdır. Gülţeni pirlerinden olup, 1545 yılında Hayrabolu’da yerleşmiştir. Çağının ünlü şairlerindendir.

GAZİ ÖMER BEY TÜRBESİ : Malkara ilçesindedir. Fatih zamanında yaşamıştır. Babası Turhan Bey’in yanında yetişmiş ünlü kumandanlardandır. 1503 yılında vefat etmiştir. Türbesi, kendi adı ile anılan caminin bahçesindedir.

BEDESTENLER: Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Rüstem Paşa tarafından yaptırılan ve yakın zamanda Tekirdağ İl Özel İdare Müdürlüğünce restore edilen Rüstempaşa bedesteninde, çeşitli ticari faaliyetler sürdürülmektedir.

Kaynak: Özge Ebecek