Malkara Belediye Meclisi toplandı Malkara Belediye Meclisi toplandı

İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, Malkara Ziraat Odası’nda düzenlenen; Tarımsal Üretim Planlaması, Yeni Destekleme Modeli ve Tarım Sigortası (TARSİM) bilgilendirme toplantısına katıldı. Toplantıda muhtarlara; Tekirdağ Tarımsal Üretim Planları, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünlerinde uygulanacak yeni destekleme modeli hakkında bilgiler verildi.
Ardından TARSİM Tekirdağ Bölge Müdürü Hamit Çönte tarafından TARSİM uygulamaları ile iş ve işlem süreçleri anlatıldı.
Bitkisel üretim destekleme modeli; temel destek, planlama desteği ve üretim geliştirme desteği olarak 3 ana başlığa indirildi. Yeni destekleme modeliyle; üretim destekleri 3 yıl boyunca geçerli olacak, destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek, çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce hangi ürüne ne kadar destek alacağını bilecek, böylelikle çiftçilerimiz planlı üretime yönlendirilmiş olacak. Destekleme modeli kapsamında hububatta arpa, buğday, dane mısır; baklagilde mercimek, nohut, kuru fasulye; yağlı tohumlarda aspir, kanola, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği; patates, kuru soğan ve yem bitkileri olma üzere 13 stratejik ürün ile bir ürün grubunda planlama ve etkin destekleme süreci başlamış oldu.

Hayvansal üretimde yeni destekleme programı, "temel hayvancılık" ve "ürün geliştirme" destekleri olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Temel hayvancılık destekleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği faaliyetlerinin desteklenmesinden oluştu. Suni tohumlama, soy kütüğü, yerli sperma, ari işletme, sürü yöneticisi (çoban) gibi verimlilik kriterlerini sağlayanlara ilave destek sağlanacak. Ürün geliştirme destekleri başlığı ise çiğ süt, besilik erkek sığır (karkas) ve tiftik üretimi desteklerini kapsıyor. Söz konusu başlıklar kapsamında her bir destek için temel destek tutarı belirlenirken, aile işletmeleri, genç ve kadınlar, birinci derece örgüt üyesi ile planlama bölgeleri gibi yönlendirici kriterleri sağlayan yetiştiricilere temel destek tutarına ilave destek verilecek.

Kaynak: Haber Merkezi