Nurten Yontar’ın “Gaziler Günü” mesajı Nurten Yontar’ın “Gaziler Günü” mesajı

Candan Yüceer, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni değerlendirdi. 
Yüceer, gazetemize yaptığı açıklamada, sokak hayvanlarıyla ilgili insancıl çözümler bulmaya gayret ettiklerini söyledi. 

“HAYVAN BAKIMEVİNİ BÜYÜTECEĞİZ”
Hayvanları öldürmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını vurgulayan Yüceer, şöyle konuştu:

‘’Bizim sokak hayvanlarını uyutmak gibi bir düşüncemiz yok. Biliyorsunuz Karacakılavuz Mahallemizde bir hayvan bakımevimiz mevcut. Alanımız var. Kapasitemizi arttırmakla ilgili, bakım evimizi büyütmekle ilgili çalışma yapıyoruz arkadaşlarımızla. Özellikle sahiplendirme noktasında bir kampanya başlatmak istiyoruz. En azından ses olalım. Sahiplenmeyi teşvik etmeye yönelik çalışmalar düşünüyoruz. Onun dışında öldürmek, uyutmak ne derse desinler, bizim vicdanımıza, insanlığımıza, hukukumuza sığan şeyler değil. Biz daha yapısal, daha insani bir şekilde bu dünyanın hepimize ait olduğu gerçeğiyle hareket edeceğiz.”

“KISIRLAŞTIRMA, SAHİPLENDİRME YAPACAĞIZ”
Yüceer, sorunun öneminin farkında olduklarına işaret ederek, “Kısırlaştırma, sahiplendirme, kapasite arttırma gibi projelerimizi düşünüyoruz ve hayata geçireceğiz’’ dedi.

KANUN DEĞİŞİKLİĞİ NELERİ KAPSIYOR
Sokak köpeklerinin öldürülmesini içeren ve kamuoyunda tepkilere neden olan 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ilk beş maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. İlk beş maddede, “Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesinin yürürlükten kaldırılması, rehabilite edilen köpeklerin sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılması ve sokak köpeklerinin Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre öldürülmesi yer alıyor. 
 İŞTE GENEL KURUL’DA KABUL EDİLEN BEŞ MADDE
Sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na geldi. Sabaha kadar süren görüşmelerde kabul edilen tartışmalı beşinci madde, sokak köpeklerinin öldürülmesinin yolunu açıyor.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda tartışma yaratan beşinci maddede yapılan değişiklik ile “ötanazi” sözcüğü metinden çıkarıldı.
Buna göre, “bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara”, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun dokuzuncu maddesindeki şu hükümler uygulanacak:
“Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.”
Üçüncü maddede, “Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesinin yürürlükten kaldırılması istenirken, dördüncü maddede rehabilite edilen köpeklerin sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılması öngörülüyor.
Teklifin ikinci maddesine göre sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.

Kaynak: Abdullah Yalçın