Eriklice'de yetiştirilen “Kınalı Bamya”, özgün lezzeti ve yüksek kalitesiyle biliniyor. Bölgenin iklimi ve toprak yapısı, bu mahsulün yetişmesi için ideal koşulları sunuyor. Uzun yıllardır devam eden ata tohumu kullanımı, Kınalı Bamya’yı diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri olarak öne çıkıyor.

BAMYAMIZ LEZZETLİ”

Yaklaşık 47 yıldır bamya eken çiftçi Hüseyin Balbuğ, şöyle konuştu:
‘’Bu gelenek bizim atamızdan geldiği gibi devam ediyor ama en büyük özelliği, doğal olması. Karşımızda Marmara Adası var, onun poyraz esintisi, rüzgarı, her bitkimizde ağız tadı yapıyor. Her yerde bamya var ama ayrı ayrı alın, yemeğini yapın, acayip bir lezzet farkı çıkar. Ben 1977’den beri bamyacılık yapıyorum. Daha pazara çıkmış değilim, bütün esnaflar, arkadaşlar, kadınlar gördükleri zaman telefonla hemen sipariş verirler. Bamya Keşan’da var, Silivri’de var ama bizim buranın bamyası tohumundan dolayı çok farklı. Bamya sabah erken ve akşamüzeri toplanır ama en iyi erken toplanır. Güneşi gördüğü zaman esneme yapar, toplamak zor olur. Bamyamızın lezzeti, köyümüzün gelir kaynağı. Üzümcülük bitti, bir zeytin bir de bamya kaldı ata tohumu olarak.’’

Trakyagazetesi Ata Tohumuyla Geleceğe Taşınan Miras “Kınalı Bamya”2 

COĞRAFİ İŞARETLE DAHA İYİ TANITACAĞIZ”

Eriklice Köy Muhtarı Tamer Özer ise şu ifadeleri kullandı: ‘’47 yaşındayım ama babam, annem, 75-80 yaşındaki büyüklerimizden de gördüğümüz kadarıyla mübadele zamanından beri yanlarında getirdikleri en büyük ayrıcalıklardan bir tanesi bamyamız. Bamyamızın öncelikli özelliği tohumu. Tohumla beraber, oluşan iklim, iklimle beraber oluşan emek ve yıllardır bamyamız gelenek halinde her sene düzenli bir şekilde 30 dönüme yakın bir alana ekilir. Buradan da toplandığı gibi pazara çıkartılır. Büyükşehir Belediyesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile beraber yapılacak olan ortak çalışmadan sonra coğrafi işaret alabilirsek daha büyük alanlarda ekim yapacağız, bamya sektörünü köyümüzde geliştirmiş olacağız. Böylelikle halkımıza ekstra bir kaynak ek gelir demek olacak. İnşallah bu yolda da ilerliyoruz, İnşallah Eriklice bamyasını daha iyi anlatacağız.’’ 
Coğrafi işaretle birlikte, Eriklice'nin Kınalı Bamya’sı ulusal ve uluslararası pazarlarda daha fazla tanınacak ve değer kazanacak. Bu durum, hem üreticilere ekonomik katkı sağlayacak hem de yerel tarımın sürdürülebilirliğini destekleyecek.

Şarköy'ün 61 yıllık berberi mesleğini sürdürüyor Şarköy'ün 61 yıllık berberi mesleğini sürdürüyor

Trakyagazetesi Ata Tohumuyla Geleceğe Taşınan Miras “Kınalı Bamya”3

Kaynak: Abdullah Yalçın