Ediz Ün, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM’nin 2019 yılında MHP ve AK Parti’nin de imzasıyla ve tüm partilerin oy birliğiyle kabul edilmiş bir “Hayvanların Haklarının Korunması ile Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu” olduğunu belirtti. 

 Ediz Ün açıklamasını şöyle sürdürdü:“Şimdi Meclisimizin hazırlamış olduğu ve en iyi çözümün yoğun bir kısırlaştırma olduğunu belirten rapora rağmen milyonlarca hayvanın öldürülmesinin önünü açacak bir düzenleme dayatılmaktadır. Kimse ‘uyutulma’, ‘ötenazi’ gibi lafların arkasına sığınmasın bu yasanın getireceği tek şey katliamdır. Yeni bir Hayırsız Ada rezaletinin önü açılmaktadır. Evet, Türkiye’de başıboş sokak köpekleri sorunu vardır. Bu sorunun gencinden yaşlısına herkesi etkilemektedir. Ama bu sorunun çözümü hayvanları toplayıp katletmek değildir. Katliama ‘uyutma’ demek yapılan zalimliği örtmez. Sokakta zor şartlarda yaşamaya çalışan köpeklerin canlarını alma hakkımız yoktur.”

Halk oyunları gönüllüleri azmiyle takdir topluyor Halk oyunları gönüllüleri azmiyle takdir topluyor

Milletvekili Ün, TBMM’nin 2019 yılında konuya ilişkin bir rapor yayınladığını ve bu raporda yoğun kısırlaştırma önerildiğini anımsattı. 
Bunun için de kaynak sağlamak üzere şans oyunları üzerinden çok küçük bir kesintiyle bir fon kurulmasının öngörüldüğünü aktaran Ün, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Şimdi kendilerinin imzasının olduğu bu öneriden vazgeçiyorlar ve kısırlaştırmadan daha pahalı olan ‘ötenazi’ yolunu seçerek hayvanları katletmek istiyorlar. Bunun için kaynak sağlanmıyor ve bütün yük belediyelerin sırtına yükleniyor. Aslında AKP sokak hayvanları sorununu bahane ederek yerel yönetimlerde CHP’nin seçimleri kazanmasının intikamını almayı amaçlıyor. Sorunu çözmüyor, belediyeleri baskı altına almaya çalışıyor. Sorunu çözmek isteseydi Meclisimizin hazırladığı rapora uygun bir düzenleme yaparlardı. AKP yoksullaştırdığı, açlık sınırının altında yaşamaya mecbur bıraktığı halktan alamadığı oyların intikamını sokak hayvanlarını katlederek almaya çalışıyor.
Anladıkları tek şey öldürmek. Sorunu çözmek gibi bir kaygıları yok. Hayvanlara merhamet göstermeyenlerin insanlara da merhameti olmaz. İnsana merhameti olmayanın da ülkesine de insanlığa da faydası olmaz. Biz, sorunu çözmeyecek, hafızalarımıza kazınacak katliam görüntüleri getiren bu yasanın karşısındayız. Önerimiz Meclisin kendi raporuna sahip çıkarak bu rapora uygun düzenlemelerin yapılması ve sokak hayvanları sorunun insani bir şekilde çözülmesidir.”

Kaynak: Haber Merkezi