Skolyoz, omurganın sağa yada sola doğru eğilmesi rahatsızlığıdır. Gelişim bozukluğuna bağlansa da nedeni tam olarak bilinmiyor. Tanısı genellikle çocukluk çağında konuluyor. O yüzden ailelerin gelişim çağındaki çocukları için bu konuda bilinçli ve dikkatli olmaları gerekiyor. Ergenlik dönemine giren çocukların bedenleri hızlı gelişmeye başladığı için, hızlı boy uzamasıyla omurgada eğrilikler oluşup oluşmadığı ebeveynleri tarafından kontrol edilmeli. Eğer eğrilik var ise hafife alınmamalı ve hemen uzman bir hekime başvurulmalı. Hekim tarafından istenen röntgen çekimi durum netleştirecektir.

Skolyoz rahatsızlığının görülme oranı erkek çocuklarına göre kız çocuklarında daha fazla.  Skolyozun ilk belirtileri omuzların ve kalçanın simetrik durmaması, sırtta kabarıklığa benzer çıkıntı oluşması.

Erken teşhis ile uzman fizyoterapistler eşliğinde düzenli egzersizler yapılmalı. Bu yapılan düzenli egzersizler sayesinde skolyoz eğriliğinin derecesinin artması önlenebiliyor, hatta eğrilik gerileyebiliyor. Ama bu omurga rahatsızlığı ile baş etmek büyük bir özen ve disiplin gerektiriyor. Fizyoterapistin öğrettiği egzersizleri düzenli olarak, aksatmadan tekrarlamak oldukça önemli.

İlk bulguları fark edip geç kalmadan tedaviye başlamak ta çok önemli. Bunun için ise tüm dünyada haziran ayı  “skolyoz farkındalık ayı” olarak geçiyor. Eskiden pek duymadığımız ama şuan daha aşina olduğumuz bu rahatsızlığın farkında olmakta bence haziran ayında yaratılmaya çalışılan farkındalığın büyük bir payı var. Bu ayda farkındalığı temsilen yeşil renk kıyafet giyinmek te göze çarpan detaylardan. Benim dikkatimi çekti açıkçası. Okuyup araştıran, çevresinde olup bitenlere duyarlı biri olarak bu farkındalığı sizlerle de paylaşmak istedim değerli okurlarım. Sağlıkla kalın.