Turizmin çeşitlendirilmeye çalışıldığı son dönemde yeni trendler de kendini gösteriyor. Bunlardan bir tanesi de, gidilen yerin insanıyla, kültürüyle, sanatıyla, mutfağıyla ve doğasıyla kurulan bağa önem veren, kişiyi anda tutarak bulunduğu yerle duygusal bağ kurabilmesini sağlayan ve bariz olanın ötesindekini görmeye teşvik eden bir seyahat yaklaşımı. Turizm çevreleri bunu “yavaş seyahat” olarak adlandırıyor. 
Hem dünyadan hem de ülkemizden çeşitli haberlerin yer aldığı TOURMAG Turizm Dergisi, özellikle Türkiye’nin yedi bölgesinden hazırladığı içeriklerle dikkat çekiyor. Bu anlamda dergi sayfalarında kuzeyden güneye, batıdan doğuya öne çıkan bazı haber başlıkları şöyle yer buldu: 
“Efes Deneyim Müzesi adını dünyaya duyurdu”, “Meriç Nehri’nde kayıklarla turistik gezi başladı”, “Tarihi Frigya Vadisi amarant bitkisiyle renklenecek”, “Pamukkale ziyaretçilerini gece de kabul ediyor”, “Burdur Müzesi bronz heykellerle değerlenecek”, “Şanlıurfa’nın turizm değeri ‘Taş Tepeler’ ile artırılıyor”, “Sakin şehir Şavşat doğa tutkunlarının merceğinde”

Trakyagazetesi Tekirdağ “Yavaş Seyahat”In Adresi Olabilir2

UÇMAKDERE 
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde bulunan, mavi ve yeşilin buluştuğu Uçmakdere, “yavaş seyahat”in adreslerinden olabilir. Enfes köy kahvaltıları, tarihi ev ve mekanları ile konuklarına doğayla iç içe zaman geçirme imkanı sunan Uçmakdere, son zamanlarda en çok tercih edilen lokasyonların başında geliyor. 
Eski bir Rum köyü olan Uçmakdere eski yerleşim dokusunu ve yaşam kültürünü devam ettiriyor. İstanbul'a olan yakınlığı sayesinde çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan Uçmakdere, Ganos Dağları'nın yeşili ve Marmara Denizi'nin mavisi eşliğinde ziyaretçilerine yöresel köy ürünleri ve köy yaşamıyla  buluşmanın keyfini yaşatıyor. 

Ekiplerin kumru hassasiyeti Ekiplerin kumru hassasiyeti

KARACAKILAVUZ’DA DOKUMAYI ÖĞRENİN

Tekirdağ merkez ilçeye bağlı Karacakılavuz, önemli dokuma merkezlerinden biridir. Yöreye ilk yerleşim, 1884 - 1885 yıllarında Bulgaristan'ın bazı köylerinde bulunan Türkler tarafından gerçekleşmiştir. Beldeye yerleşen halk, tarım ve hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini temin etmiş, bunların yanı sıra evin çuval, beşik, heybe, yaygı gibi ihtiyaçlarını karşılamak, boş zamanlarını değerlendirmek ve ek gelir sağlamak amacıyla da atalarından öğrenmiş oldukları dokuma sanatını, geleneksel değerlere bağlı kalarak devam ettirmiştir. Yöre dokumaları meşe ve gürgen ağaçlarından yapılan, düzen adı verilen, dört pedallı tezgahlarda ortaya konmaktadır. Meydana getirilen dokumaların en önemli özelliği mekikli dokuma tekniklerinden biri olan dimi ve kirkitli dokuma tekniklerinden cicim tekniğinin bir arada kullanılmasıyla yapılmasıdır. Dimi dokumalarının malzemesi, kolay elde edilebilir olmasından dolayı fabrikasyon yün ve pamuk ipler tercih oluşturmaktadır. Genellikle canlı görünüme sahip olan dokumalarda kullanılan iplerin doğal ve anilin boyalarla renklendirildiği görülmektedir. Nazarlık, seccade, perde, minder yüzü, heybe, çanta, kıyafet olarak kullanılmak gibi amaçlarla yapılan Karacakılavuz dimi dokumaları, yatay, dikey, serpme, merkezi ve mihraplı olmak üzere beş farklı kompozisyon şemasında tasarlanmaktadır. Yöre dokumalarının kompozisyonlarını oluşturmak için kullanılan motiflerin, Anadolu'nun farklı yörelerinde meydana getirilen dokumalarda görülen motiflerle büyük benzerlik taşıdığı, yalnızca motiflerin isimlendirilmesinde farklılıklar taşıdığı gözlenmektedir. 
Yavaş seyahat için Tekirdağ’a gelenler, Karacaklavuz dokumalarından yaparak kentin bu kültürel değerine ortak olabilir.

Trakyagazetesi Tekirdağ “Yavaş Seyahat”In Adresi Olabilir3

Kaynak: Özge Ebecek