2024 Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında Macar bağımsızlık hareketinin önderi II. Ferenc Rákóczi’nin Tekirdağ’a ayak bastığı ilk alan olan Barış ve Özgürlük Parkı’nda kapsamlı bir çalışma yürüten Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, parkı Türk-Macar dostluğunun simgeleriyle donattı.
Türk-Macar dostluğunda bir köprü görevi gören Tekirdağ’da, bu dostluğun 100. yılında Rákóczi’nin heykeli restore edildi, parkta peyzaj düzenlemeleri yapıldı, Türk-Macar dostluğunun izlerini taşıyan bir tarihi fotoğraf sergisi açıldı, Macaristan’dan getirilen ahşap heykeller boyandı, bakımı yapıldı. 
Türk-Macar Dostluk Parkı’na ait alanda açılan sergide bir çok tarihi fotoğrafa yer verildi. Sergide Rakoczi’nin el yapımı karakalem portrelerinden Rakoczi Evi’nin 1905 civarı çekilen bir fotoğrafına kadar dikkat çeken detaylar yer alıyor. 

Trakyagazetesi Fotoğraflarda Türk Macar Dostluğu Izleri2
Türk-Macar dostluğunda oldukça önemli bir yere sahip olan Tekirdağ’ın bu konuda hangi hazineler barındırdığı sergilenen tarihi fotoğraflarda göze çarpıyor. Sergide 1543-1565 arası ayakta kalan Malkoç Bey Camii fotoğrafı ,Macaristan Szechenyi Ulusual Kütüphanesi arşivlerinden eski Tekirdağ çizimleri, Rakoczi Evi’nin 1953’te, 1970’te  çekilen bir fotoğrafı, Mikes Kelemen Heykeli’nin bir fotoğrafı, sahildeki II. French Rakoczi Heykeli’nin fotoğrafı, Şu anki adı Mikes Kelemen Sokak olan Macar Başvekili Berszenyi Bey’in oturduğu sokağın ve evinin 1906’daki çizimi, 1906’daki gazhane ve tabakhanelerin çizimi, Şabanoğlu Camii ve Silahtar Konağı’nın 18. Yüzyıla ait çizimi, sahil mağazalarının, Tekirdağ Tepe Değirmenleri’nin 1906’daki çizimleri, dönemin Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Tekirdağ Valisi Cemalettin Sevim zamanında Rakoczi Müzesi’nin anı defterine yazarken ve eşiyle birlikte Rakoczi heykeli önünde çekilmiş olan fotoğrafı, Rakoczi Müzesi’nde çekilmiş bir fotoğrafı, Macar Çeşmesi (Rakoczi Çeşmesi) ‘nin fotoğrafı ve karakalem çizimi, Tibor F. Toth ve Tekirdağ Fahri Konsolosu Erdoğan Erken’in Tekirdağ Belediyesi’nde Kelemen Mikes tablosu önünde çekilmiş fotoğrafı, 1703-1730 yılları arasında Batı’ya açılım sağlayan ve reformlar uygulamaya başlayan, prensi Osmanlı topraklarına çağıran ve 170 yılında Rakoczi’nin kalacağı şehir olarak da Tekirdağ’ı tespit eden hükümdar olan Sultan III. Ahmed’in tablosunun fotoğrafı, Rakoczi’nin romatizmasına şifa olduğu inanılan Yarapsan çamurunun bulunduğu konuma yakın bir yere dikilen mermer  taş anıtın fotoğrafı,  Macar asılı Romenlerin bir çok konuda tedavi bulmak için geldiği Avşar Köyü İçmeleri Ahşap anıtı, Kanuni Anıtı (Zigetvar), Preveze Deniz Savaşı, Peter Zrinyi çizimleri, Zigetvar Kalesi’nin kapısının fotoğrafı,Mohaç Meydan Savaşı’nı tawsvir etmek için Mohaç Tarihi Parkı’nda yapılan ahşap figürlerin fotoğrafı,Macar asıllı bir soylu, asker ve önemli bir devlet adamı ve aynı zamanda prens Rakoczi’nin en yakın müttefiki olan, özgürlük mücadelesinde önemli bir rol oynayan Kont Miklos Bercsenyi’nin tablosu, Gazi Kasım Paşa Camii fotoğrafı,Kanuni Sultan Süleyman’ın öldüğü  ve bugün “Török Tömetö” diye bilinen yerdeki Türk-Macar dostluk Parkı fotoğrafı, Hunlar ve Macarlar’ın aynı soydan geldiği inanışına dair Attila’nın çizimi, Tekirdağ sahilindeki Rum Kilisesi’nin bahçesinde II. French Rakoczi’nin tasviri, Kanuni ve ordusunun Zigetvar kuşatmasındaki çizimi, dönemin Macaristan sınır haritası, Zamanında Budin’de tekke kurarak Buda halkının sevgilisi olan ve daha sonra Budin savaşında şehit düşen Gül Baba’nın Budapeşte’deki  türbesi’nin bir fotoğrafı, Rakoczi’nn çocukluğunun tasvir ediliği bir tablo ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Macarlarla ilgili sözüne yer veriliyor:
“Manevi ve fikri meziyetlerini ziyadesiyle takdir ettiğim  Macar mlletinin samimi bir hayranıyım.”
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bir yıl boyunca Türk-Macar dostluğunun 100. Yılı anısına dair çeşitli projeler gerçekleştirecek. Böylece 2 ülke arasında hem tarihi hem gelecekteki işbirlikleri pekiştirilecek.

Kumbağ Oteli öğrencilere yurt olacak Kumbağ Oteli öğrencilere yurt olacak

Trakyagazetesi Fotoğraflarda Türk Macar Dostluğu Izleri3

Kaynak: Özge Ebecek