Sahil yürüyüş yolu sonunda, eski otogarın alt kısmında yer alan Barış ve Özgürlük Parkı; dinlenme alanları, çocuk parkları, süs havuzları ve tarihi simgeleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor.
Barış ve Özgürlük Parkı’nın içinde ayrıca Namık Kemal’in heykeli, ömrünün son yıllarını Süleymanpaşa’da yaşayıp ölmüş olan Macar Prensi Rakoczi’nin heykeli, Rakoczi’nin yanında gelen adamlarından Mikes Kelemen’e adanmış, tahtadan oyulmuş, Macar üslubunda 2 kadın ve 1 adam kafasından oluşmuş heykeller bulunuyor. Ayrıca parkta Macaristan cumhurbaşkanı ve başbakanı tarafından dikilmiş bulunan çınar fidanları bulunuyor. Parkın orta kısmında yer alan ve barışın simgesi olan zeytin ağacı da üzerini süsleyen büyük nazar boncuklarıyla ilgi çekiyor. Zeytin ağacı, bu sene Türk-Macar dostluğu 100. Yıl anısına dikilmiş bulunuyor.

Trakyagazetesi Barış Ve Özgürlük Parkı’nın Yeni Çehresi 2
2024 yılının Türk-Macar Dostluğu’nun 100. Yılı olması dolayısıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından parkın içerisine Türk Dili ve Edebiyatı  Öğretmeni Sezai Kurt arşivinden derlenen fotoğraflardan oluşan  “Türkiye’de Macar Kültürü İzleri” adında bir sergi açıldı. Sergide Türk-Macar dostluğunu simgeleyen tüm detayların fotoğrafları bulunuyor.
Bu park şehrin nefes alabildiği mekanlardan birisi olup aynı zamanda Macaristan ile Türkiye arasındaki dostluk köprülerinin simgesi olarak niteleniyor. 
Barış ve Özgürlük Parkı, bu sene Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni çehresine kavuşturuldu. Macaristan’dan getirilen ahşap heykellerin bakımı ve onarımı yapıldı.  Ayrıca parkın içerisindeki peyzajda da büyük bir değişiklik gerçekleştirildi. Süs havuzunda tadilat yapıldı. Terk edilmiş gibi görünen alanda süs havuzu maviye boyandı ve  tekrar suya kavuştu. Havuzda yaşayan ördekler özellikle çocukların ilgi alanı olmayı başardı.  Ekilen rengarenk çiçekler parkı o siyah beyaz halinden kurtardı. Yeni yapılan süs köprüler, minik seyir alanları fotoğrafseverlerin ve yeni evlenecek olan çiftlerin yeni stüdyosu oldu. 
Başından sonuna kadar dokunulmamış, onarılmamış bir noktası kalmayan,  adeta bir sanat eseri haline getirilen Barış ve Özgürlük Parkı yeni, rengarenk detaylarıyla hem yerli hem yabancı turistlerin gözdesi olmayı başardı. Boyanmış banklar, yapılar, hatta direkler, pırıl pırıl görünen ahşap detaylar, göz alıcı çiçeklerle bezenmiş havuz kenarları, iç açıcı, huzurlu ve bakımlı haliyle ziyaretçilerini bekleyen Barış ve Özgürlük Parkı terk edilmiş halinden oldukça uzak, cıvıl cıvıl yeni tarzıyla bu yazın en çok tercih edilen mekanlarından olacak.

Fotoğraflarda Türk-Macar dostluğu izleri Fotoğraflarda Türk-Macar dostluğu izleri

Trakyagazetesi Barış Ve Özgürlük Parkı’nın Yeni Çehresi 3

Kaynak: Özge Ebecek