İl genelinde bir süredir devam hava sıcaklıkları salı günü 34 dereceyi buldu. Aşırı sıcaklar nedeniyle kent sakinlerinin mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmadıkları, serin yerleri tercih ettiği gözlendi. Sahildeki kafelerde, ağaç altlarındaki banklarda zaman geçiren vatandaşlar, yüksek nemin etkisinden kurtulmaya çalıştı. 
Sıcaktan bunalan vatandaşlar sahil şeridinde ve kent merkezindeki parklarda, çay bahçelerinde serinledi, Kumbağ Mahallesi'nde bulunan plajda denize girerek serinledi.

Öte yandan Tekirdağ Valiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu belirtildi. 

Açıklamada, yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği kaydedildi. 

SICAK HAVAYA DİKKAT
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, haziran ayıyla birlikte sıcaklıkların hızlı şekilde arttığını söyledi.

Aşırı sıcakların insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Prof. Dr. Altay, sıcak havanın vücudun ısı dengesini bozduğunu ifade etti.

Vücudun ısı dengesini kan dolaşımı üzerinden sağladığını belirten Altay, "Sıcak havada vücut bu dengeyi sağlamak için damarları genişletip kan dolaşımını artırıyor. Bunun sonucunda tansiyon düşmeleri oluyor, dolaşımı artırmak için yapılan çabalar sonucu sıvı elektrolit kaybı oluyor. Bu nedenle böbreklerden çeşitli hormonların salgılanmasına neden oluyor. Sıcak havalarda kalp krizleri, ritim bozuklukları, tansiyon hastalığı gibi toplumun birçoğunda görülen hastalıklar görülüyor." dedi.

“11.00-16.00 SAATLERİ ARASINDA DIŞARI ÇIKMAYIN”

Altay, özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmaması tavsiyesinde bulundu.

Bol su tüketilmesi gerektiğini dile getiren Altay, "Farklı içecekler yerine suyu tercih etmek önemli. Vücudu koruyarak güneş kremleri kullanılmalı. Açık renkte, teri emen pamuklu ve ince giysiler tercih edilmeli. Serinlemek için klima kullanılabilir ancak direk karşısında oturulmamalı. Yemeklerde de hafif yiyeceklerle meyve ve sebzeleri tercih etmeliyiz." diye konuştu.

EDİRNE VE KIRKLARELİ DE YANIYOR

Nemle birlikte hava sıcaklığının 40 dereceye yaklaştığı Edirne'de vatandaşlar, park ve bahçe gibi serin yerlerde, gölgede, kapalı çarşılarda ve cami avlularında zaman geçiriyor.

Güneşin etkisinden korunmak için gölgelik alanları tercih eden vatandaşlar, çeşmelerde el yüz yıkayıp serinliyor.
Şapka, güneş gözlüğü ve yelpazenin yanı sıra bazı vatandaşlar yanlarındaki poşeti de başlarına koyarak güneşten korunmaya çalışıyor.
Barış Parkı'na gelen çocuklar da süs havuzuna girerek serinliyor.
Dönerci Yıldıray Polat, sıcak havada döner kesmenin çok zor olduğunu söyledi.
Sıcak havada da halka hizmete devam ettiklerini belirten Polat, "Sabahtan başlıyoruz akşama kadar böyleyiz. Sanki Adana sıcakları Edirne'ye gelmiş gibi. Döner ocağının sıcaklığı da 100 derece zor şartlarda çalışıyoruz. Serinlemek yok hep sıcak biz sıcağı seviyoruz ve alıştık." dedi.

Esnaf Kayhan Özdeveciler de sıcaklarda serinlemek için çok soğuk su içtiğini dile getirdi.

Edirne'de bunaltıcı sıcakların yaşandığını anlatan Özdeveciler, "Hava sıcaklığı gölgede 38 derece, güneşte sıcaklık 42 derece hissedilen ise 45,47 derecelerde. Son yılların en sıcak günlerini yaşıyoruz. Malum Edirne'de Kırkpınar güreşleri gerçekleşecek şimdiden bu sıcaklarda tüm pehlivanlarımıza Allah derman versin." dedi.

Kırklareli'nde de sıcak hava etkili oluyor. Hava sıcaklığının 39 dereceye ulaştığı kentte, vatandaşlar park bahçeler ile ağaçlık alanlarda serinlemeye çalışıyor. Bazı çocuklar da serinlemek amacıyla süs havuzlarına giriyor.
Sıcak hava sokak hayvanlarını da olumsuz etkiliyor, kuşlar gölge alanlardan ve süs havuzlarının başından ayrılmıyor.

Kaynak: Özge Ebecek