Eğlence, kutlama ve gösteri alanında yaygın şekilde kullanılan ve herkesin kolayca ulaşıp, evinin bahçesinde dahi patlattığı havai fişekler, çevreyi, doğal yaşamı ve halk sağlığını etkiliyor.
Festivaller, konserler, açılışlar, doğum günleri, evlilik teklifleri gibi kutlamalarda görsel şov amacıyla kullanılan patlayıcı materyaller, hayvanlara zarar verirken, insanları da psikolojik ve fizyolojik olarak etkilediği belirtiliyor. Gürültü kirliliğinin yanı sıra açığa çıkan kimyasallara ilişkin de uzmanlar ayrıca uyarıyor. İçerisinde bulunan kimyasallar havayı, toprağı ve suyu kirleterek, yaban hayata ve insan sağlığına zarar veriyor.
Oluşan gürültü, açığa çıkan kimya-sal ve oluşan ışıkların birçok alanda farklı hastalıklara neden olduğu, hayvanlar ve insanlar üzerinde yarattığı olumsuz etkiler görülmesine rağmen ısrarla kullanılmaya devam ediliyor.
Bazı yerel yönetimler, havai fişek atılmasını yasaklayarak önlem almaya çalışırken, bazı şehirler de ise yerel ve merkezi yönetimin etkinliklerinde dahi havai fişek gösterilerinin gerçekleştirildiği görülüyor. 
Toplumsal bilinç ile bazı platformlarda kampanyalar oluşturularak, yasaklanması yönünde yapılan çağrılara kulak verilmeli…
Merkezi yönetim tarafından gerekli düzenlemeler yapılarak, ülke genelinde yasaklanarak, önlemler alınmalı.