Kapaklı Kaymakamlığı himayesinde gerçekleştirilen anma etkinlikleri Fatih Mahallesi’nde bulunan İlçe Şehitliği ziyareti ile başladı. Burada Kur’an-ı Kerim okundu ve dualar edilerek şehitlerin kabirlerine karanfil bırakıldı. Ardından öğle namazı öncesinde Mevlana Camii’nde Mevlid-i Şerif okunarak, Hatm-i Şeriflerin duası yapıldı.
Anma etkinlikleri saat 19.30’da başlayan kortej yürüyüşü ile devam etti. Canbazlar Caddesi’nde başlayan kortejde protokol üyeleri ve vatandaşlar mehteran takımı eşliğinde Bülent Ecevit Parkı’na yürüdü.
15 TEMMUZ TEMALI FOTOĞRAF SERGİSİ GEZİLDİ
Bülent Ecevit Parkı’ndaki anma programı 15 Temmuz temalı fotoğraf sergisinin gezilmesiyle başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
“252 ŞEHİDİMİZE RAHMET, DİLİYORUM”
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam eden program protokol konuşmaları ile sürdü. İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil Vardı’nın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin bir konuşma yaptı. Çetin sözlerine, “15 Temmuz gecesi FETÖ’cü hainlerin kurşunları ve bombaları altında son nefeslerini veren 252 şehidimize bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Aynı gece yaralanarak gazilikle müşerref olan kardeşlerimize Rabbimden sağlık ve afiyet temenni ediyorum.” cümleleriyle başladı.
Çetin, şöyle devam etti:
“15 Temmuz, ‘Bir toprak nasıl vatan olur ve nasıl vatan kalır?’ sorularının Türk milleti tarafından cevaplandığı gündür. 15 Temmuz gecesi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı makamını, Büyük Millet Meclisini, istihbarat teşkilatını, emniyet ve silahlı kuvvetlerini teslim almayı amaçlayan, bunun için devlet kurumlarını ve milleti bombalamaktan çekinmeyen bir yapı ile karşı karşıya kaldık. Fethullahçı terör örgütü ve iş birlikçilerinin gerçekleştirdiği bu hain darbe teşebbüsü, Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğini dış güçlerin eline teslim etmeyi, Türkiye Cumhuriyeti'ni sömürgeci batılı devletlerin işgaline zemin hazırlayacak bir kaos ortamına sürüklemeyi, devletin bütünlüğünü ve gücünü gerek ulusal gerekse uluslararası arenada zayıflatmayı amaçlıyordu. Aynı zamanda demokratik yollarla seçilmiş bir hükümetin, dini kisveye bürünen bu cemaat yapılanması tarafından devrilmesine dönük bir güç gösterisi idi.”

Marketlerde raf ve kasa fiyatları karşılaştırıldı Marketlerde raf ve kasa fiyatları karşılaştırıldı

“MİLLET MİLLİ İRADEYE SAHİP ÇIKTI”
Türkiye siyasi tarihinin darbeler ile sınanan bir geçmişi barındırdığını belirten Çetin, şunları kaydetti:
“Ülkemiz siyasi hayatı darbeler ile sınanan bir geçmişi barındırmaktadır. Darbelerin toplumsal bilincimizde açtığı yaraların yanı sıra ülkemizin siyasi ve ekonomik gelişimine nasıl büyük bir ket vurduğuna, toplumsal düzeni ne denli bozduğuna şahit olduk. Demokratik sivil yönetime müdahale eden 1960 ve 1980 darbeleri, 12 Mart muhtırası, 28 Şubat post-modern darbesi ve nihayetinde 27 Nisan e-muhtırası milletin iradesinin üzerinde bir güç gösterisi olarak hafızamıza kazınmıştır. Son yaşadığımız 15 Temmuz, FETÖ mensubu cuntacı askerler tarafından teşebbüs edilen darbe girişimi de Türkiye tarihine yön vermeye çalışan makus talihsizliğin izdüşümlerinden biridir. Asla unutmayacağımız ve unutturmayacağımız 15 Temmuz hain darbe girişimi, ülkesine, devletine, demokrasisine, anayasal düzenine ve özgürlüğüne bağlılığını, aydınlık bir gelecek idealinden asla taviz vermeyeceğini tüm dünyaya haykıran asil milletimizin yazdığı kahramanlık destanı ile hüsrana uğratılmıştır. Rengini şehitlerimizin kanından alan ay yıldızlı bayrağımızın gölgesi altında sonsuza kadar hür ve bağımsız yaşamaya ant içmiş olan aziz milletimiz, 15 Temmuz gecesi yurdun dört bir köşesinde milli birlik ve beraberlik içerisinde, kardeşlik ruhuyla, büyük bir inanç, azim ve kararlılıkla tankın, tüfeğin, topun, uçağın, helikopterin karşısına kendini siper ederek darbe teşebbüsünde bulunanların hedeflerine ulaşmalarını engellemiştir. Aziz milletimiz, günlerce tuttukları demokrasi nöbetleri ile milli iradeye sahip çıkmış ve vatan sevgisini tüm dünyaya bir kez daha haykırmıştır. Devletimizin tüm kurumları, güvenlik güçleri ile asil milletimizin destekleriyle ülkemizin bekasına, birliğine, huzuruna ve geleceğine kast eden tüm hain odaklara ve bölücü terör örgütüne karşı mücadeleden asla taviz vermeyecektir.” 

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: 
“Bu kutlu mücadelede canlarını feda eden aziz şehitlerimiz ile kahraman gazilerimizin bizlere bıraktıkları en büyük miras ise, milletimizin zor zamanlarda kenetlenerek, bağımsızlığımızın ve milli birliğimizin teminatı olacağını tüm dünyaya bir kez daha göstermiş olmalarıdır. Bizler de bu mirasa en iyi şekilde sahip çıkabilmek için birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek, içeriden ve dışarıdan istiklalimize kastedenlere fırsat vermemeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle; birlik ve beraberliğimizin sonsuza kadar daim olması ve ülkemizin bu tür ihanetlerle bir daha karşılaşmaması dileğiyle aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle, saygıdeğer ailelerini şükranla anıyor, milli irademize sahip çıkan değerli hemşehrilerime sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
ŞİİR VE KASİDELER OKUNDU
Çetin’in ardından Kapaklı Kaymakamı Mustafa Gürdal da bir konuşma yaptı. Akabinde günün anlam ve önemine dair sinevizyon gösterisi yapıldı, şiir ve kasideler okundu. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Millete Sesleniş konuşması canlı olarak takip edildi.
İlçe Müftüsü Şemsettin Şimşek’in duası ile devam eden program saat 00.13’te ilçedeki tüm camilerden selâların okunmasıyla sona erdi.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri Kapaklı Kaymakamı Mustafa Gürdal, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, kurum amirleri, siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.

Trakyagazetesi Kapaklı’da 15 Temmuz Şehitleri Anıldı2

Kaynak: Haber Merkezi