Yaşamın vazgeçilemez bir parçası haline gelen telefon ve tablet, ebeveynler tarafından da çocuk bakıcısı olarak kullanılıyor denebilir.
Çocuğun sakince vakit geçirmesi, huysuzlandığında, yemek yemediğinde, ebeveynlerin daha rahat etmesi için en kolay yöntem olarak görülürken, çocuklara aslında büyük bir kötülük yapıldığının ise farkında olunmuyor.
Neredeyse yaşını doldurmamış bebeklere dahi özel telefon ayrılması, kullanılmayan eski telefonların adeta bebek bakıcısı görevi görmesi normalleşirken, ekranların bu süreçte nasıl zarar verdiği, çocuğun gelişiminde nasıl büyük bir tehdit oluşturduğu da ne yazık ki bilinmiyor yada görmezden geliniyor. “Telefonla çok rahat ediyorum. Huysuzlanmıyor, rahat yemek yiyor. Arkadaşlarla rahatça bir kahve içebiliyoruz” derken, daha sonraki gelişim problemleriyle karşı karşıya kalındığında söz konusu dile getirilen rahatlık, vicdan azabına dönebiliyor. 
Özellikle son birkaç yıldır bebeklik evresinde sürekli ekrana bakan çocuklarda konuşma problemi, iletişim kurmama sorunu en çok rastlanan durumlar arasında. Çevremizde de en sık karşılaştığımız, zaman zaman yakınımızdakilerden duyduğumuz en baş problemlerden… Ebeveynlerin, 4 yaşına gelen çocuklarının konuşmaması, hiç iletişim kurmaması nedeniyle özel eğitimler aldırdığına, doktor doktor gezdiklerine daha sık şahit olmaya başladık. Bu süreçlerde alınan cevapların çoğu ise neredeyse aynı…Ekrana uzun süre maruz kalınması ve çocukla interaktif iletişim kurulmaması…. 
Uzmanlar, 3 yaşına kadar ekranı uygun bulmuyor, olursa da izlenimi ebeveyn kontrolünde olması uyarısında bulunuyor.
Çocuklara uygun olduğu dile getirilen birçok içerik ise aslında zararlı olabiliyor. Sosyal medyada, ucu bucağı belli olmayan, çocuklara yönelik hazırlanan içerikler konusunda da psikologlar ikaz ediyor. Youtube kids gibi platformların da çocuklar için olduğu belirtilse dahi çok tehlikeli olduğu vurgulanıyor. 
Ailelerin çocukları, teknolojiden geri kalmalarını sağlamadan,  kontrollü ve dikkatli şekilde telefon, tablet kullanımına adapte etmeleri önemli...
Bebeklik evresinin dışında, çocukluk ve gençlik süreçlerinde bağımlılık ve beraberinde getirdiği birçok sağlık problemine karşı da dikkatli olunmalı…
Uzmanlar, yoğun cep telefonu kullanımının  iskelet sistemi sorunlarından, göz ve kulak rahatsızlıklarına kadar birçok probleme neden olduğunu da aktarıyor. Duruş, görme ve işitme gibi sorunlarla karşı karşıya kalındığı vurgulanırken, bağımlılık boyutunda ise, çevreyle iletişim kurmama, sosyalleşmeme, temel ihtiyaçları öteleme gibi birçok sorunun meydana geldiğine ilişkin uyarılarda bulunuluyor.

Hiçbir ebeveyn, çocuğunun zarar görmesini istemez, fakat bazen rahat bir an için verilen ekran, daha sonra kötü sonuçlara neden olabilir.