Cumhuriyet Halk Partisi’nin 38. Olağan kongresinde değişim grubunun desteklediği Özgür Özel, CHP’nin 8. Genel Başkanı seçildi.  13 yıldır CHP liderliğini yürüten Kemal Kılıçdaroğlu’nun 536, Özgür Özel’in ise 812 delegenin oyunu aldığı kongrenin ardından, Tekirdağ’da da taşlar yerinden oynayacağı belirtiliyor. Yerel seçimler öncesi Tekirdağ CHP’de  büyük değişim ve çekişmelere tanık olacağız gibi görünüyor.

Kılıçdaroğlu’nu destekleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın  Tekirdağ siyasetindeki hakimiyetini  Özgür Özel’in yanında duran geçmiş dönem Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in alacağı kaydediliyor.

Kılıçdaroğlu’nu destekleyen il yönetimi, yerel yönetimlerin kadroları, belediye başkan adaylarının da sil baştan şekilleneceği bir sürecin yaşanacağı aşikar. Bu durumun, yerel seçimleri nasıl etkileyeceği de merak konusu… Seçimlere yönelip, kamuoyu yoklaması yapılıp,  bölgenin dinamikleri ve toplumun taleplerinin karşılanacağı bir strateji mi gerçekleştirilecek yoksa bireysel çıkarlar ve makam, koltuk çekişmesinin gölgesinde mi kalınacak?

İlçelerde bazı belediye başkan aday adayları resmi olarak adaylıklarını açıklarken, büyükşehir belediye başkan aday adaylığı için kurultayın beklendiği aktarılarak, sinyaller verilmiş fakat, resmi açıklama yapılmamıştı.  

Büyükşehir belediye başkan adaylığı için resmi bir açıklama yapmasalar dahi Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Özgür Özel’in yanında duran geçmiş dönem milletvekili  Candan Yüceer, büyükşehir için çalışmalarını sürdürdü.

Mevcut il yönetimi ve milletvekilleri Faik Öztrak ile İlhami Özcan Aygun’un Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ı büyükşehir belediye başkanlığı için hazırladığı bilgisi  kulislerde dolaşırken,  Candan Yüceer sessizce saha çalışmalarını yürütmeye ve değişim grubunun neferi olmaya devam etti.

Çerkezköy’de yaptığı başarılı çalışmaların ve il yönetiminin desteğini arkasına alan Vahap Akay, Tekirdağ geneline yönelik paylaşımlar yaparak,  Çorlu, Ergene, Saray, Muratlı gibi ilçelerin kurtuluş bayramını kutlayarak, resmi açıklama yapmasa dahi paylaşımları ve tavırlarıyla açıkça adayım dedi.

CHP Tekirdağ il yönetim kurulundan 18 kişinin istifa etmesi ile birlikte İl Başkanlığı görevindeki Şener Saygın yönetimi düştüğünde, Saygın’ı destekleyen Yüceer ise Öztrak ve mevcut yönetimin karşısında durmuştu.“Yönetimden istifa edenlerin çoğunluğu il kongresinde Faik Öztrak ve İlhami Özcan Aygun tarafından bizlere önerilen isimlerdi ve bu kişilerin talimatı ile istifa etmişlerdir” diyen ve Öztrak ile ekibi tarafından baskı uygulandığını söyleyen Saygın’a en çok sahip çıkan isimler arasında  yer alan Yüceer, sahada sessizce çalışmalarını yürüttü.

Parti  meclisine aday olmayan ve sivil toplum kuruluşları, dernekleri sık sık ziyaret ederek, şehrin muhtelif noktalarına da afişlerini  asan Yüceer, büyükşehir belediye başkanlığına adaylığına ilişkin sinyalleri verdi. Özgür Özel’in Genel Başkan seçilmesiyle ise Yüceer’in belediye başkanlığı adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.

Mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın  ise zaman zaman il yönetimiyle anlaşmazlıklar yaşadığı, şehir genelinde oldukça fazla eleştirilere maruz kaldığı, doğru ekiplerle çalışmadığı belirtilse dahi köylerde, sokakta vatandaşla olan birebir temasının artı yönde etkisi olduğu çıkarımında bulunuluyor.

Bazı ilçe belediye başkan aday adayları da kurultaydan önce kendinden emin olarak,  adaylık açıklamasında bulunurken, bazıları kurultay sonucunu beklemişti. Kılıçdaroğlu’nu destekleyenlerin belediye başkan aday adaylıklarını açıklayıp, açıklamayacağı merak edilen diğer konular arasında… 

  Birçok değişikliğin ve çekişmelerin yaşanacağı dönemde, yerel dinamiklerin ve toplumun istekleri göz ardı edilirse yerel seçimleri kazanmak zor gibi… Seçim öncesi, çalışmaların nasıl yönetileceği, adayların kamuoyu yoklaması göz önüne alınarak mı yoksa yeni yönetimi destekleyenlere göre mi belirleneceğini ilerleyen süreçte göreceğiz.