Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye genelindeki birçok baro gibi Tekirdağ Barosu da yeni yönetimini belirlemek için 36. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi.
Bıçak sırtı denebilecek bir seçim ile sonuçlanan genel kurulda,  Egemen Gürcün 12 oy fark ile tekrar başkan seçildi.
Toplam bin 350 üyeden 837’sinin oy kullandığı ve iki başkan adayının yarıştığı genel kurulda, seçimden 3 gün önce adaylığını açıklayan Fırat Uysalcan  391 oy, Egemen Gürcün 403 oy aldı.

Yönetim  kurulu  adaylarından Zümrüt Canku Arslan, Batuhan Selvi, Hüseyin Doğrusöz,Salih Mert Öge, Fatma Delal Dağ, Fatih Mehmet Talan, Büşra Gürbüz’ün ise başkan adaylarından daha fazla oy aldığı görüldü. 

Genel kurulda, temenni ve dilek kısımlarında avukatların konuşmasına ilişkin kısıtlı süre tanınması  bazı avukatlar tarafından tepkiyle karşılandı.
Konuşma süresine yönelik yapılan oylama sonucu 5 dakika süre tanınmasının, avukatların kendilerini rahatça ifade edebilmesi ve meslek sorunlarını açıkça ifade edebilmesine ket vurduğuna ilişkin eleştiriler oldu. 

Divan başkanlığının, konuşma yapan avukatlara verilen süre içerisinde de müdahalede bulunması ve avukatların konuşmalarının kesilmesi de tepkiyle karşılandı.

Avukatların meslekleri ve meslek örgütlerinin geleceği için karar aldıkları en önemli organ olan genel kurulda, özellikle en çok ihtiyaç duyulan savunma alanında düşünce, fikir, öneri ve eleştirilere sınır tanımadan öncelik verilmesinin adalet mekanizması içerisinde de aslında önemli olduğu aktarılırken, hakimin müdahalesiyle savunmalarını rahatça yapamayan avukatların 2 yılda bir toplanan genel kurullarda konuşmalarının sınırlandırılmasının veya müdahale edilmesinin insan hakları ve savunma hakkını önceleyen bir meslek açısından üzücü olduğuna dikkat çekildi.
Seçim sonuçlarının ardından açıklamada bulunan Başkan Egemen Gürcün, adalet ve hukukun üstünlüğü için çalışmaya devam edileceğini kaydetti.
Hep birlikte daha güçlü bir baro için mücadele edeceklerini dile getiren Gürcün, genel kurulda meslektaşları tarafından yapılan yorum ve eleştirilerin not alınarak, konuşulanların genel kurulda kalmadan, avukatlara daha iyi hizmet verebilmek ve avukatlık mesleğini daha çok güçlendirmek adına gerekli adımların en kısa zamanda atılacağını, Tekirdağ Barosunu daha ileri taşımak için çalışmalara hızla başlayacağını kaydetti.

Umarım bu yeni dönem, hem avukatlar için hem de biz yurttaşlar için olumlu kazanımlar elde eder.

Çünkü, savunma hakkının güçlü bir şekilde korunması, hukukun üstünlüğü ve adaletin sağlanmasında oldukça önemli…
Bu yeni dönemin, avukatlık mesleğinin itibarını yükselten, savunma hakkını güçlendiren ve yurttaşların adalete erişimini kolaylaştıran adımlarla dolu olmasını temenni ediyoruz.


Öte yandan, içerisinde bulunduğumuz dönemde, yaşanan adli süreçlerde birçok resmi makam, kamuyu bilgilendirmezken, baroların etkin şekilde komuyu aydınlatması diğer önemli konular arasında yerini alıyor.

Tekirdağ tarihinin en vahşi olayları arasına giren 2 yaşındaki Sıla bebeğin darp edilerek, cinsel istismara uğramasına ilişkin süreçte, resmi makamlardan bilgi gelmemesi, ciddi bir dezenformasyona neden olurken, kamu görevi yürüten Baro Başkanı Gürcün’ün süreçle ilgili bilgi vermesi, kamunun bilgilendirilmesi açısından önemliydi… 

Birçok konunun aynı hassasiyetle ele alınıp, incelenmesi, adaletin sağlanması ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi yurttaşların en büyük beklentileri arasında…

 Özellikle toplumu derinden etkileyen vakalarda, hukuki sürecin şeffaf şekilde yürütülmesi, yanlış bilgi akışının önüne geçilmesi ve kamuoyunun güveninin korunması için gerekli çalışmaların yürütülmesi sürecinde barolar ve sivil toplum kuruluşları büyük rol oynuyor.